Absenteismul la locul de muncă din cauza sănătății este cel mai scăzut în rândul românilor și bulgarilor din UE

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Potrivit unui studiu recent, românii și bulgarii sunt printre cei mai prezenți la locul de muncă din Uniunea Europeană, absențele din motive de sănătate fiind cele mai reduse în rândul lor.

Spre exemplu, medicii germani au acordat concedii medicale prin telefon în timpul vârfului pandemiei de coronavirus. Această măsură specială, care a durat trei ani, a ajutat la evitarea contactului inutil cu pacienții infectați cu COVID-19 și a expirat la sfârșitul lunii martie.

Angajații sunt acum obligați să se deplaseze personal la cabinetele medicale pentru a obține concediul medical, deși pacienții pot primi în continuare unul prin intermediul unui apel video. Această schimbare în abordare are scopul de a combate fraudarea concediilor medicale.

Cât cheltuie fiecare țară pentru concediile medicale ale angajaților

Potrivit datelor de la Biroul de Statistică al UE, Eurostat, din 2021, Germania conduce în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru concedii medicale și asistența medicală publică, alocând 11% din PIB-ul său. Franța și Țările de Jos se situează pe locurile următoare, ambele cu 10,2%. Pe de altă parte, Estonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Irlanda sunt țările care alocă cel mai puțin pentru concedii medicale și asistența medicală publică, cu cifre cuprinse între 4,9% și 5,5% din PIB-ul lor.

Potrivit datelor din 2020, Germania este țara care cheltuie cel mai mult pentru indemnizații de concediu medical, alocând 2,3% din PIB-ul său pentru a sprijini angajații bolnavi. Olanda se clasează pe locul doi, alocând 2,1%, urmată de Suedia (1,7%), Spania (1,5%) și Luxemburg (1,4%). În schimb, Grecia, Irlanda și România alocă cel mai puțin pentru aceste indemnizații, toate trei având o alocație de 0,3%, în timp ce Estonia și Bulgaria alocă 0,4%, respectiv 0,6%.

Cheltuielile mai mari înseamnă absențe mai frecvente de la locul de muncă?

S-ar putea presupune că țările care cheltuiesc mai mult pentru concediu medical ar fi acelea în care oamenii lipsesc cel mai mult de la locul de muncă. Dar realitatea este cu mult diferită.

La sfârșitul anului 2022, Franța, Finlanda, Suedia, Danemarca, Estonia și Olanda au înregistrat cele mai mari rate de absenteism de la locul de muncă în rândul angajaților, în timp ce România, Bulgaria, Grecia, Polonia și Serbia au înregistrat cele mai mici rate.

În UE, femeile au avut o rată medie de absenteism semnificativ mai mare decât bărbații, „factorii de stres profesional și familial” fiind identificați drept cauza principală de către un studiu din 2018 realizat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Unele dintre țările cu cel mai ridicat nivel de absenteism la locul de muncă nu coincid cu cele care investesc cel mai mult în concediile medicale și asistența medicală. Cu toate acestea, aceste țări sunt printre cele care oferă condiții mai generoase pentru concediile plătite, fie prin valoarea, fie prin durata acestora.

Conform informațiilor prezentate, în Europa, durata maximă a concediului medical plătit variază semnificativ. Franța și Portugalia oferă cele mai generoase perioade de concediu medical plătit, ambii având o durată maximă de 36 de luni, în timp ce Lituania oferă cea mai scurtă perioadă de concediu medical plătit, de doar trei luni. Țări precum Danemarca, Italia, România, Austria, Polonia, Letonia și Estonia oferă o perioadă de șase luni, iar pentru Bulgaria se menționează o durată de 18 luni, potrivit știripesurse.ro.