Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă aiurea fără permis intră curând în vigoare
- Bianca Ion
- 4 iulie 2024, 12:07
Aproape jumătate din analizele pozitive la testul pentru substanțe psihoactive, realizate șoferilor de către polițiști, au fost ulterior infirmate prin analiza probelor biologice, conform datelor oficiale din 2023. Codul rutier prevede sancțiuni severe pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, însă acuratețea testelor inițiale a fost pusă sub semnul întrebării. Până și polițiștii preferă analizele de sânge, considerându-le mai precise și evitând astfel riscul de a fi testați pe loc cu rezultate eronate.
Codul Rutier. Noile schimbări, criticate de polițiști
În 2023, din peste 3.000 de teste pozitive realizate pe loc de polițiști, mai mult de 1.200 s-au dovedit a fi false pozitive. Acest fapt a dus la suspendarea permisului de conducere pentru sute de șoferi, care au rămas fără drept de a conduce timp de mai multe luni, afirmă expertul criminolog Vlad Zaha.
Chiar și polițiștii și-au exprimat nemulțumirea față de ordonanța de urgență care îi obligă să rețină permisul de conducere pentru orice șofer care refuză testarea pe loc cu aparatul Dräger DrugTest 5000.
Măsura a fost criticată și de un sindicat important al polițiștilor, care consideră că aceasta poate duce la abuzuri și la privarea nedreaptă de permis a unor șoferi nevinovați.
„Este clar că vorbim de o ordonanță de urgență care a adus niște modificări subiective și arbitrare. Și asta doar pentru ca politicienii, guvernanții, să se acopere în fața valului de nemulțumire din partea societății, generat de cazul 2 Mai (...) Este o forțare ceea ce vedem în ordonanță, care nu aduce sub nici o formă modificări de esență, ci doar mult formalism și oarecum un joc de glezne din partea MAI-ului, care vrea să demonstreze societății că 'face și drege', doar că face asta într-un mod stupid”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, pentru Recorder.
Incapacitatea României de a procesa testele de sânge pentru confirmarea verdictului inițial într-un interval mai scurt de câteva luni ar putea rezulta în suspendarea pe nedrept a permisului pentru mii de șoferi.
„Cu certitudine, nici eu nu aș accepta să fiu testat cu aparatul drug test, ci mai degrabă m-aș prezenta pentru probe de sânge, care mi-ar oferi certitudinea că nu sunt stigmatizat, bălăcărit sau acuzat pe nedrept”, a mai spus președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni.
Modificările Codului Rutier intră în curând în vigoare
Modificările din Codul Rutier, care urmează să intre în vigoare în curând, prevăd înăsprirea regulilor pentru șoferii care consumă alcool sau droguri înainte de a se urca la volan. Aceste modificări sunt menite să descurajeze comportamentul periculos și să sporească siguranța pe drumurile publice.
Odată cu publicarea noilor reguli în Monitorul Oficial, se va introduce și utilizarea camerelor video inteligente pentru a sancționa șoferii care nu respectă legislația rutieră, facilitând astfel depistarea și amenda celor care încalcă regulile de circulație.
Înăsprirea regulilor privind consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum și refuzul testării de către polițiști, vor aduce sancțiuni mai severe și vor crea probleme tot mai mari pentru șoferii care pun în pericol propria viață și pe a altora la volan. Noile măsuri sunt menite să reducă numărul de accidente cauzate de consumul de substanțe interzise și să asigure un mediu mai sigur pentru toți participanții la trafic.
Codul Rutier. Ce modificări sunt prevăzute
- Polițiștii sunt autorizați să rețină permisul de conducere al șoferilor care refuză să fie testați cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatului de la INML.
- În cazul în care un șofer refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul, polițiștii au dreptul să imobilizeze mașina acestuia.
- Restituirea permisului de conducere pentru șoferii prinși conducând sub influența alcoolului sau drogurilor va fi permisă doar după o evaluare medicală.
- Conducătorii de biciclete și trotinete electrice sunt obligați să accepte testarea pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive; refuzul lor constituie contravenție și va fi sancționat corespunzător.
În ce condiții este testarea obligatorie pentru consum de alcool sau droguri
- Dacă în mașină se găsesc băuturi alcoolice deschise sau substanțe psihoactive.
- Dacă șoferul a fost amendat în ultimii trei ani pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.
- Dacă în ultimii trei ani șoferul a fost condamnat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
- Abateri ce pot fi detectate de camerele video inteligente
- Încălcarea limitei de viteză.
- Trecerea pe culoarea roșie a semaforului.
- Depășirea coloanei de mașini.
- Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii.
- Conducerea agresivă, inclusiv frânare bruscă și distanță redusă față de alte mașini.
- Trecerea ilegală a căii ferate.