Codul Rutier. Gestul care te poate lăsa fără permis. Mulți șoferi încalcă această regulă

Codul Rutier. Gestul care te poate lăsa fără permis. Mulți șoferi încalcă această regulă Șoferi Sursa foto: Unsplash

Codul Rutier include sancțiuni aspre pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Conducătorii auto prinși cu telefonul mobil la ureche pot primi amenzi usturătoare, iar în unele cazuri li se poate suspenda permisul. Regulile sunt la fel de aspre și pentru cei care folosesc telefonul mobil pe modul difuzor.

Codul Rutier. Sancțiuni pentru șoferii care folosesc telefonul mobil

Codul Rutier prevede până la 8 puncte de amendă pentru cei care folosesc telefonul în timp ce conduc. Concret, sancțiunile ajung până la 1.320 de lei în cazul conducătorilor auto prinși cu telefonul mobil la ureche.

De asemenea, șoferii care folosesc telefonul mobil în mod necorespunzător la volan pot rămâne și fără permisul de conducere, potrivit Promotor.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.”, conform legii.

Ne puteți urmări și pe Google News
soferi, permis auto, Codul Rutier

Sursa foto: Pixabay

Ce riscă șoferii care folosesc telefonul pe difuzor

Mulți șoferi consideră că utilizarea telefonului mobil pe difuzor este legală. Totuși, aceștia încalcă prevederile din Codul Rutier și pot primi amenzi. Concret, dacă țin telefonul pe difuzor vor conduce cu o singură mână. Astfel, atenția le poate fi distrasă de dispozitiv. Dacă sunt surprinși de polițiști cu telefonul în mână la volan, acești conducători auto riscă amenzi usturătoare.

Codul Rutier. Cine scapă de amendă

Conducătorii auto care vorbesc la telefon, dar folosesc un dispozitiv prin care acesta poate fi amplasat pe bord, scapă de amenzi. Legea îi sancționează șoferii care nu țin ambele mâini pe volan, iar atenția le este distrasă de telefonul mobil sau alt gadget. Dacă șoferii folosesc telefonul mobil și provoacă un accident din acest motiv, permisul de conducere le va fi suspendat pe o perioadă de 60 de zile.