Abecedarul cu platformă digitală. Revoluție în Educație. Foto

Abecedarul cu platformă digitală. Revoluție în Educație. FotoSursa: Arhiva EVZ

Patru învățătoare din Cluj au creat un Abecedar modern, cu componente digitale, care încurajează jocul și gândirea critică. De asemenea, manualul poate fi folosit de copii acasă, cu părinții.

În acest manual copiii vor întâlni renumite personaje din basm, precum Albă ca Zăpada și piticii, dar și pe cele din desene animate precum Mickey Mouse și Winnie Pooh.

Manualul creat de patru învățătoare din Cluj, Rodica Gavriș-Pascu, Ioana Camelia Iovănaș, Bianca Sabou și Marinela Scripcariu, va fi disponibil în școli, din toamnă, de la începutul anului școlar 2023 - 2024, pentru învățătorii care îl vor alege.

„Manualul de comunicare în limba română, clasa I” a fost printre primii câștigători ai licitației organizate de Ministerul Educației. La pachet cu Abecedarul, mai vin un caiet al elevului, un ghid metodologic cu anexe moderne, texte atrăgătoare, carduri cu citate motivaționale, un alfabetar mobil, dar și o platformă digitală interactivă, ce va putea fi folosită și de către părinți.

Exercițiile leagă informația de experiența copiilor

Textele din noul abecedar îi învață pe elevi să lucreze în echipă, să găsească soluții logice la probleme și să își dezvolte gândirea critică.

Sunt și texte care trimit copiii la enciclopedii, la informare suplimentară sau care-i provoacă să găsească cartea integrală și să o citească. Autorii manualului doresc ca exercițiile propuse să nu pară forțate și să aibă sens, legând informația pe care o primesc de ceva din experiența lor anterioară, explică Rodica Gavriș-Pascu, profesor pentru învățământ primar, profesor MERITO și unul dintre autorii noului Abecedar.

Abecedar interactiv complet

Abecedarul propune deopotrivă instrumente pentru elevi, dascăli și părinți.  Caietul de scriere este un alt instrument util pentru elevi și prietenos, grație Mirei - albinuța mascotă cu aripi de cerneală.

Nevoia de interacțiune este oferită de platforma digitală, unde vor fi încărcate exerciții sub formă de jocuri interactive, filmulețe și exerciții pentru însușirea scrierii de mână. Platforma va putea fi folosită și acasă, pentru activități împreună cu părinții.

Ideea manualului a apărut în urmă cu mulți ani și se adresează nevoii generației actuale de elevi, mult mai expuși diverselor medii informaționale, cu alte tipuri de inteligențe, cu moduri diferite de a gândi și de a interacționa, mai arată autoarele citate de Adevărul.