Abbas: Vom cere ONU, în septembrie, recunoaşterea unui stat palestinian

Abbas: Vom cere ONU, în septembrie, recunoaşterea unui stat palestinian

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat, astăzi că, în lipsa negocierilor de pace, va cere la Naţiunile Unite, în septembrie, recunoaşterea unui stat palestinian, la o zi după discursul premierul israelian Benjamin Netanyahu în Congresul SUA.

Şeful guvernului de la Ierusalim a subliniat, aseară, că principalul obstacol în calea păcii sunt palestinienii care refuză să recunoască statul evreu.

"Alegerea noastră fundamentală sunt negocierile, dar dacă nu sunt progrese în negocieri până în septembrie, ne vom adresa Naţiunilor Unite", a afirmat liderul palestinian la deschiderea unei reuniuni a comitetului executiv al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a criticat discursul rostit în ajun de premierul israelian, în faţa Congresului american, apreciind că este "mult îndepărtat de procesul de pace şi conţine numeroase erori şi falsificări".

Ne puteți urmări și pe Google News

Două milenii de antisemitism în Europa

De cealaltă parte, ministrul israelian de Finanţe, Yuval Steinitz, aflat în vizită la Bruxelles, a declarat, într-un interviu acordat EUObserver, că sprijinul pe care unele state comunitare l-au oferit unui eventual stat palestinian este strâns legat de sentimentele antisemite manifestate de-a lungul istoriei.

"Este foarte uşor să se dea vina peste tot în lume pe statul evreu. Aşa cum Joschka Fischer, fostul ministru german de Externe, a şi spus: «Nu putem ignora faptul că există o veche tradiție europeană, de 2.000 de ani, de a învinovăți evreii». Aşa că poate o parte din animozitatea îndreptată împotriva Israelului îşi are originea în această tradiţie", a declarat Yuval.

Reacţia lui Steinitz vine după ce diplomaţii palestinieni au susţinut că zece ţări comunitare, printre care Grecia, Irlanda, Franţa, Spania şi Suedia, alături de Norvegia, stat care nu e membru UE, vor sprijini apelul Autorităţii Palestiniene, din septembrie, de la Naţiunile Unite, în favoarea recunoaşterii unui stat palestinian.

Iniţiativa de a crea un stat palestinian în afara cadrului negocierilor bilaterale dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană vine după impasul în care au intrat tratativele de pace odată cu extinderea coloniilor evreieşti în teritoriile ocupate. Demersul a luat în intensitate şi după acordul de reconciliere între grupările palestiniene Fatah şi Hamas, care urmează să formeze un guvern de uniune naţională.

Yuval a avertizat că o eventuală recunoaştere la Naţiunile Unite a unui stat palestinian "este o provocare la adresa existenţei însăşi a Israelului", deoarece un astfel de demers eludează probleme cruciale pentru statul evreu şi care trebuie soluţionate prin acordul său, precum dreptul de a se întoarce acasă al celor câtorva sute de mii de refugiaţi palestinieni. Astăzi, într-o conferință de presă comună cu premierul britanic David Cameron, președintele american Barack Obama a recomandat palestinienilor să abandoneze această inițiativă și să caute în schimb o soluție negociată. „Cred cu tărie că decizia palestinienilor de a merge pe drumul Națiunilor Unite și de a nu sta la masa negocierilor cu israelienii este o greșeală”, a subliniat liderul american. CITIŢI ŞI:

  • Obama reafirmă ideea unei Palestine pe baza graniţelor din 1967
  • Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un partid politic
  • Grupările Fatah şi Hamas au semnat un acord de reconciliere. Israelul îl denunţă
  • Premierul israelian: "Dacă am elimina otrava Iranului, ar fi o şansă pentru pace în regiune"