APOCALIPSA este mai aproape decât credeam. Pădurea Amazoniană, un factor important

APOCALIPSA este mai aproape decât credeam. Pădurea Amazoniană, un factor important

Apocalipsa a fost subiectul multor film sau cărți, iar majoritatea scenariilor vorbeau fie de un impact cu un asteroid, fie de un război nuclear sau chiar de un virus care va duce la sfârșitul omenirii. Mai aproape însă de realitatea ar fi ipoteza că planeta noastră nu va mai putea susține viața din cauza poluării, o consecință a defrișărilor masive.

Singura pădure tropicală rămasă pe planetă, dar și ea afectată de intervenția haotică a omului, este Pădurea Amazoniană, plămânul verde al planetei.

Amazonia este profund afectată de defrișarea masivă, iar o urmarea firească este efectul de seră care va fi cu mult mai pronunţat, grăbind schimbări climaterice pe toată suprafaţa planetei, schimbări atât de drastice încât pot provoca dezastre de proporții apocaliptice. 

Un raport internaţional arată că tăierea pădurilor duce la mai multe emisii de carbon, în fiecare an, decât întreg sectorul mondial al transporturilor. Pădurile tropicale mai au un rol vital pentru planetă, anume acela de reglator al apei din atmosferă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii savanţi spun dacă nu se iau măsuri drastice de protecţie, circa 55% din suprafaţa împădurită a Amazoniei va dispare până în anul 2030, notează Descoperă.ro

Considerat "plămânul planetei" bazinul forestier amazonian acoperă o suprafață de aproximativ 7,3 milioane de km pătrați pe cuprinsul a nouă state. Tăierile masive de pădure din zona Amazonului de pe teritoriul Braziliei au crescut cu 29% în perioada 2012-2013, potrivit unei estimări oficiale bazate pe datele obținute prin satelit și revizuite în creștere