Ankara trebuie să se conformeze acordurilor asumate, a mai afirmat partea rusă.

Avertismentele Rusiei la adresa Turciei dezvăluie tensiunile dintre cele două țări în legătură cu Siria, după ce forțele guvernamentale ale Damascului au preluat controlul asupra unei autostrăzi strategice în nord-estul Siriei, pentru prima dată după 2012.

Turcia și Rusia au purtat discuții săptămâna aceasta la Ankara, cu scopul de a reduce confruntările din provincia Idlib între trupele turce și cele siriene, în care au murit 13 soldați turci săptămâna trecută.

Idlib este ultima regiune din Siria care se mai află sub controlul rebelilor islamiști, pro-turci.

Rusia, principalul aliat al Siriei, a încheiat un acord cu Turcia în 2018, pentru instituirea unei zone demilitarizate în Idlib, și un alt acord în octombrie, anul trecut, pentru expulzarea combatanților kurzi aparținând milițiilor YPG aflați în zonele din vecinătatea frontierei turce.

Însă relațiile dintre Rusia și Turcia au fost puse la grea încercare, în timp ce forțele guvernamentale siriene, beneficiind de sprijinul rus (inclusiv puternice bombardamente aeriene), au desfășurat o puternică ofensivă în regiune.

„Pentru moment, considerăm că lucrul cel mai important este punerea în practică a cordurilor (între Rusia și Turcia)… și bineînțeles încetarea oricărei activități teroriste îndreptate împotriva forțelor armate siriene și a instalațiilor militare ruse”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Considerăm inacceptabile astfel de acțiuni în Idlib”, a precizat Peskov.

O acuzație foarte transparentă la adresa Ankarei că sprijină acțiunile teroriste ale rebelilor din Idlib.

Rusia a afirmat săptămâna trecută că unii membri ai trupelor sale au fost uciși în atacurile jihadiștilor din Idlib și că asemenea atacuri proveneau dintr-o zonă controlată de Turcia.

Peskov a declarat că pentru moment nu există planuri pentru o întâlnire față în față Putin-Erdogan pe tema Siriei, însă a adăugat că ea ar putea fi aranjată în scurt timp, dacă va fi nevoie.