Informația, furnizată de sursele bine informate din regiune ale Debka, nu a fost confirmată oficial și cu atât mai puțin explicată de către Rusia.

Însă experții Debka susțin că trei sunt cauzele pentru acest fenomen:

1. Forțele aeriene ruse au efectuat o serie impresionant de intensă de lovituri aeriene, în nordul și sudul Siriei, în cursul lunii decembrie. Este posibilca această intensitate să fi produs prea multe probleme tehnice, depășind echipele mecanice de la sol.

2. Condițiile iernii din regiune sunt extrem de schimbătoare, trecând de la viscol la vreme caldă în interval de numai câteva ore. Echipajele avioanelor și echipele de mecanici au dificultăți de a-și adapta aparatele la aceste condiții.

3. Primele zile din ianuarie marchează începutul sărbătorilor de iarnă rusești (pe stil vechi, Crăciunul este sărbătorit în 7 ianuarie). Este posibil ca liderii militari să fi decis o adaptare a ritmului activității, pentru a le permite trupelor să se bucure de ele.

Pentru ca această încetinire să nu fie interpretată ca un semn de slăbiciune, comandamentul rus a dat publicității un set de statistici, luni, 11 ianuarie, menite să demonstreze o activitate intensă.

În primele zece zile ale lui 2016, forțele aeriene ruse afirmă că au efectuat 311 lovituri împotriva a 1097 de ținte.

Comunicatul mai subliniază că aparatele MiG-23 ale forțelor siriene pot de acum ateriza pe baza aeriană din Hama. Aceasta a fost nefolosită vreme de luni de zile, deoarece s-a aflat sub tirurile de artilerie ale rebelilor. Acum, ea este în întregime operațională.

De la Hama, armata siriană controlează acum autostrada 5, care leagă Alep de Damasc, permițând trupelor siriene, Hezbollah și milițiilor pro-iraniene să facă aprovizionarea între centrul și nordul Siriei.

Recucerirea Hama furnizează de asemenea un scut important pentru apărarea Latakiei, bastionul cel mai important al armatei lui Bashar Al-Assad.

Rusia încearcă să lege operațiunea pentru eliberarea bazei aeriene Hama de un nou plan, care este gata să fie lansat în curând. Astfel, comandamentul rus intenționează să transfere forțe aeriene și ofițeri ai unor trupe de comando de la baza din Latakia, mai ales, în zona Palmyrei, pregătind o ofensivă care să recucerească bazele și facilitățile aeriene aflate în vestul localității, sub controlul ISIS.

Strategii ruși din Siria par să se concentreze acum asupra scoaterii luptătorilor rebeli și ISIS din zonele unde se află facilități aeriene, pentru a permite o mai mare libertate de acțiune pentru forțele aeriene siriene, astfel încât acestea să mai preia din sarcinile aviației ruse.