Constantin Istrate (88 de ani), a fost cel de-al patrulea torţionar pentru care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat  Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. ”În urmă cu trei săptămâni a murit”, confirmă secretara Primăriei din Peciu Nou.

Locotenent major (r) Constantin Istrate – care a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Colonia de muncă Oneşti în perioada decembrie 1953-mai 1954, respectiv la Penitenciarul Gherla în august 1957-noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262, precum şi pe cea de comandant al Penitenciarului Gherla, din decembrie 1958 până în martie 1959  – a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate.
Cât a fost ofițer activ, lui Istrate i s-a spus ”torționarul cu ciocanul”.  El a avut diverse funcții de conducere în penitenciarele comunste. Într-o declaraței data unui post tv, relata faptul că , de fapt, își lovea victmele cu un levier. A omorât în bătaie peste 210 de deţinuţi politici, în trei luni, cât a fost  la comanda Penitenciarului din Gherla, potrivit IICCMER.

În anii 80, torționarul Istrate a încercat să își șteargă urma, după ce s-a pensionat, și s-a retras în județul Timiș, în comuna Peciu Nou.  A avut trei neveste și șapte fiice. Aici a reușit să trăiască ascuns de rudele fostelor sale victime. El a fost deconspirat în luna iulie.