Comunitatea științifică internațională a rămas cu un gol imens după ce s-a confirmat că Sir Clive Sinclair, pionierul britanic al informaticii și totodată omul pe care Regina Elisabeta a II-a l-a înnobilat în 1983, a murit joi, la 81 de ani.
Datorită computerului ZX Spectrum, el a devenit multimilionar și a devenit celebru într-o perioadă în care economia britanică trecea printr-o transformare radicală sub conducerea premierului de atunci, Margaret Thatcher.
Datorită descoperirii sale esențiale pentru informatică, Regina Elisabeta a II-a l-a înnobilat în 1983. Inclusiv directorul general al companiei Tesla, miliardarul Elon Musk, a transmis condoleanțe: „RIP, Sir Sinclair. Am iubit acel computer.″
Sir Clive Sinclair a rămas celebru în istorie și pentru senzaționala previziune despre faptul că oamenii vor folosi mașini fără șofer și telefoane fără fir. Păstrând proporțiile, este o anticipare care te poate face să te gândești chiar și pentru o clipă la marele prezicător Nostradamus.
Cu ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair a dus computerele la prețuri accesibile. Jurnaliștii de la Daily Star au notat că „ZX Spectrum este produsul care a introdus cu adevărat informatica în casele noastre la un preț accesibil după lansarea sa în aprilie 1982″.
Calculatorul de buzunar, invenție istorică
La acea vreme, modelul citat a devenit rapid cel mai bine vândut microcalculator din Marea Britanie. Sir Clive a inventat, de asemenea, calculatorul de buzunar în 1972.
Poate părea ceva banal acum, când calculatoarele sunt disponibile pe orice telefon mobil, dar atunci era un dispozitiv indispensabil pentru mulți.
„A fost o persoană foarte uimitoare. Bineînțeles, era foarte inteligent și era mereu interesat de orice. Fiica mea și soțul ei sunt ingineri, așa că el discuta cu ei despre inginerie.
Ideile și provocările erau ceea ce-l atrăgea. Venea cu o idee și spunea: «Nu are rost să întrebăm dacă cineva o vrea, pentru că nu și-o poate imagina.»″, a declarat Belinda, fiica răposatului.
A renunțat la școală pentru presă
Sir Clive a renunțat la școală la 17 ani și a lucrat inițial ca jurnalist înainte de a fonda Sinclair Radionics, o companie care a dezvoltat o gamă de echipamente electronice, inclusiv calculatoare de buzunar, de-a lungul anilor 1970.
Una dintre descoperirile sale uriașe a avut înregistrată în ianuarie 1980, când a fost lansat calculatorul ZX80. La 79,95 lire sterline în kit și la 99,95 lire sterline montat, acesta reprezenta o cincime din prețul altor calculatoare disponibile.
Următorul model, ZX 81, a costat și mai puțin, 69,95 lire sterline, și a fost comercializat în 250.000 de unități, pentru ca apoi să fie depășit de ZX Spectrum, care a fost cumpărat în 5 milioane de bucăți.
În acea perioadă de la începutul anilor 1980, el a și lansat predicție uimitoare despre mașini care se vor conduce singure și despre „dispozitive fără fir care ne vor permite să telefonăm și să fim telefonați oriunde dorim″.
Ajunge la Regina Elisabeta a II-a după ce devine milionar
După ce a generat profituri de 14 milioane de lire sterline în doar doi ani, Sir Clive a fost înnobilat în 1983 de Regina Elisabeta a II-a. Deși unele dintre celelalte invenții ale sale au eșuat, inclusiv televizorul de buzunar Sinclair TV80, lansat în 1983, dar și o tricicletă cu baterii din 1985, Sir Clive a avut totuși un succes fulminant și în cele din urmă și-a vândut compania celor de la Amstrad (companie britanică de electronică).
Dispariția l-a întristat și pe fostul prezentator al emisiunii GamesMaster, de pe Channel 4, Dominik Diamond, care a declarat: „Toate companiile de jocuri video din Marea Britanie de astăzi au fost construite pe umerii giganților care au creat jocuri pentru ZX Spectrum.
Nu puteți exagera cu influența lui Sir Clive Sinclair asupra lumii. Și dacă ne-am fi oprit cu toții din râs suficient de mult timp pentru a cumpăra un C5, probabil că ar fi salvat mediul înconjurător.″
Conform Daily Star, în urma geniului informaticii rămân copiii Belinda (57 de ani), Crispin (55 de ani), Bartholomew (52 de ani), dar și cinci nepoți și doi strănepoți.