A murit o mare doamnă a teatrului românesc. N-a apucat să își îndeplinească visul

A murit o mare doamnă a teatrului românesc. N-a apucat să își îndeplinească visulTeatru. Sursa foto Arhiva EVZ

A murit o mare doamnă a teatrului românesc. Celebra actrița, care a bucurat publicul mai bine de 60 de ani, a avut o ultimă dorință, dar nu a mai apucat să și-o îndeplinească.

A murit o mare doamnă a teatrului românesc la 92 de ani. Este vorba de Ileana Ploscaru, actrița care și-a dedicat artei. Ea s-a născut la Cluj, dar și-a dorit mereu să joace în spectacole în Constanța.

A murit o legendă a teatrului românesc

Ea a avut mai multe roluri remarcabile: Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux. Aceasta a primit și premiul UNITER în anul 2022. „Nu mă aşteptam, dar mă bucură premiul“, a spus Ileana Ploscaru.

„Prima apariţie în public a fost la vârsta de patru ani. O rudă m-a luat cu ea la o serbare de Crăciun care se ţinea pe scena improvizată a unei fabrici de tutun. Atunci, am recitat o poezie care i-a făcut să plângă pe cei din sală: „Afară-i frig şi iarnă grea şi bate vântul tare/ Mitică-i mic şi e orfan şi foc în vatră n-are/ Voi, dragi copii cu suflet bun, ce-aveţi părinţi cu stare/ Gândiţi-vă la cei săraci şi daţi la cei ce n-are“. Nu mai ştiu cine m-a învăţat poezia sau cum am ajuns eu pe scenă, dar ştiu că am fost singurul copil care n-a plâns atunci când a trebuit să spună o poezie“, a povestit ea pentru Adevărul.

N-a mai apucat să își îndeplinească ultima dorință

Ultima ei dorință a fost să se facă un Teatru Național în Constanța. Aceasta a declarat că autoritățile orașului în care a jucat ani întregi doresc să facă doar blocuri și case. Ea a luptat pentru a promova cultura în Constanța, dar a murit înainte să își ducă planul la bun sfârșit.

„Ce le doresc eu constănţenilor, colegilor mei, este ca oraşul să aibă un Teatru Naţional. Este singura provincie românească care nu are teatru naţional. Ardealul are trei, Moldova are, Muntenia are, Banatul are – Dobrogea nu are. Acest lucru depinde nu numai de directorul teatrului, ci şi de minister, şi de primărie, şi de prefectură. Un teatru naţional este una dintre mândriile oraşului respectiv. Adică Sibiul a putut să lupte şi să-şi facă Teatru Naţional şi Constanţa nu. Când am trecut prin Sibiu şi am văzut clădirea nouă a teatrului m-a impresionat. La Constanţa se construiesc blocuri şi atât“, spunea artista, cu mâhnire.

Cine a fost Ileana Ploscaru

Ileana Ploscaru a absolvit Institutul de Teatru din Cluj-Napoca şi a debutat pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga“ din oraşul natal pe 24 februarie 1951. Primul ei spectacol a fost „Fântâna turmelor“ de Lope Félix de Vega Carpio.

În 1961 s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanţa, debutând la 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse“, scris de Nikolai Virta. În 2017 a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Ileana s-a dedicat teatrului românesc timp de 70 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News