A murit Nicolae Pitiș, cunoscutul interpret al cântecului popular maramureșan. În 2011, a fost declarat Tezaur Uman Viu

A murit Nicolae Pitiș, cunoscutul interpret al cântecului popular maramureșan. În 2011, a fost declarat Tezaur Uman Viu Sursa: Facebook/ Nicolae Pitiș Tezaur Uman Viu

Cunoscut interpret Nicolae Pitiș a murit la 83 de ani, miercuri, potrivit unui anunț făcut de primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe. În 2011, Nicolae Pitiș a fost declarat Tezaur Uman Viu.

Nicolae Pitiș era unui dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, fiind declarat Tezaur Uman Viu în anul 2011. Nicolae Pitiș s-a născut pe 13 martie 1939 și încă de mic copil a cântat vocal sau cu fluierul la clăci, apoi la nunţi și cu trâmbița în Botiza. Rapsodul a învăţat de la cinci ani chiar de la părinții săi ce înseamnă horea în grumaz și care sunt tehnicile de interpretare.

Nicolae Pitiș, declarat Tezaur Uman Viu, a murit

Celebrul interpret a trăit toată viața în localitatea Lăpuşul Românesc și a fost cunoscut în toată România, dar și în străinătate, pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, doinelor de dor, dragoste şi jale.

Nicolae Pitiș a reprezentat România de-a lungul vieții sale la diverse evenimente culturale şi muzicale internaţionale, dar a fost și subiectul unor filme documentare, interviuri şi a fost prezent cu vocea în unele filme artistice româneşti.

O partea dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani de artista Casandra Hauşi, informează Agerpres.

Interpretul a obținut zeci de premii în țară și străinătate

De-a lungul vieții sale a obținut diverse distincții din țară și străinătate, printre care:

  • Titlul onorific de Tezaur Uman Viu, în noiembrie 2011;
  • Marele Premiu la „La poale de Țibleș” – Bistriţa, în 19 august 2012;
  • Premiul „Codruța Vartic in memoriam”: „Pentru respectul și prețuirea manifestată față de valorile tezaurului folcloric românesc” Târlișua, Bistrița;
  • Diploma de Excelenţă „Premiul pentru autenticitate, o viaţă dedicată cântecului popular nealterat” oferită de către Consiliul Judeţean Maramureş, în luna decembrie a anului 2011;
  • Premiul Special pentru cel mai bun film folcloric – acordat de Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, pentru filmul „Lima-Hai / Hotarul Dintre Fân Şi Cer”, un film despre Nicolae Piţiş;
  • Cetăţean de Onoare al Comunei Lăpuş pentru contribuţia la valorificarea şi promovarea folclorului lăpuşean, 2008;
  • Premiul Special la Festivalul Horea în Grumaz – 18 mai 2008, organizat de către C.J.C.P.C.T. Maramureș, potrivit cultura.ro.