A murit cea mai vârstnică femeie din lume. Povestea Lolei Iska, ultima persoană născută în secolul XIX

A murit cea mai vârstnică femeie din lume. Povestea Lolei Iska, ultima persoană născută în secolul XIX Sursa foto. Facebook

Francisca Susano, cunoscută sub numele de Lola Iska, a fost cea mai vârstnică femeie din lume până la începutul acestei săptămâni.

Femeia, originară din Filipine, a murit în locuința sa din orașul natal Kabankalan, din Negros Occidental. Decesul a fost confirmat oficial de autoritățile locale, care au prezentat informația. Acestea au postat un anunț pe rețelele de socializare.

„Cu tristețe în inimă am primit vestea că iubita noastră Lola Francisca Susano a murit în această seară de luni, 22 noiembrie. Lola Iska este considerată cea mai în vârstă persoană din Negros Occidental și din Filipine. Declarația ei oficială, de cea mai în vârstă persoană din lume, la 124 de ani, a fost înregistrată la Guinness World Records.

Primarul Pedro Zayco Jr., viceprimarul Raul Rivera, oficialii orașului, precum și toți locuitorii orașului Kabankalan transmit condoleanțe și se roagă alături de familia Lolei Iska în perioada lor de doliu. Lola Iska va rămâne mereu ca inspirație și mândrie”, a fost mesajul publicat de autoritățile locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Facebook

Cauza morții Lolei Iska nu a fost încă stabilită, după cum au precizat ofițerii de informații publice din Primăria orașului Kabankalan. Jake Carlyne Gonzales a precizat, pentru CNN Filipine, că femeia va fi testate și pentru COVID-19. Autoritățile nu cred, însă, că moartea femeii ar avea legătură cu această boală, dat fiind că nu a prezentat simptome.

Sursa foto: Facebook

Cine este Francisca Susano

Informațiile oficiale arată că Francisca Susano a fost ultima persoană din lume care s-a născut în secolul al XIX-lea. Documentele arată că femeia s-a născut pe 11 septembrie 1897, cu un an înainte ca spaniolii să renunțe la dominația asupra statului Filipine.

În același an a fost inventată cupa de înghețată, iar fizicianul Italian Guglielmo Marconi a realizat prima transmisiune radio peste mare.

Vârsta record a Lolei, de 124 de ani, a fost confirmată de oficialii locali. Însă moartea femeii s-a produs înainte ca declarațiile sale să fie verificate din surse independente.

În luna septembrie, Guinness World Records încă examina documentele necesare pentru a stabili dacă Francisca Susano poate fi declarată, oficial, cea mai în vârstă persoană din lume.