A murit cea mai longevivă învățătoare din România. Depășise centenarul

A murit cea mai longevivă învățătoare din România. Depășise centenarul

Cea mai longeviviă învățătoare din România, vasluianca Elena Ciubotaru, a încetat din viață, vineri, la 102 ani. De ceva timp trăia la Centrul pentru persoane vârstnice din Iași.

Elena Ciubotaru a fost dascălul multor generațiid e școlari din comuna Vulturești. În ciuda centenarului depășit, era perfect lucidă.  “Deși avea o vârstã înaintatã, era foarte lucidã, încã știa foarte multe informații din latinã și își dorea sã mai citeascã un manual de latinã de liceu, ca sã-si aducã aminte. La ultima întrevedere, acum o lunã, ar fi vrut sã vinã la școalã, dacã s-ar fi putut, sã le vorbeascã copiilor în latinã și francezã, pentru cã o lãudasem cã avea o memorie foarte bunã. Azi (n.r. ieri) însã, pe la ora 11:00, s-a stins din viațã. La Vulturești se aflã cavoul familiei, acolo va fi înmormântatã, cel mai probabil luni”, a precizat, pentru Vremeanouă.ro, una dintre nepoatele centenarei, profesoara Mihaela Cosovanu. 

Povestea învãțãtoarei Elena Ciubotaru a fost prezentatã într-o ediție specialã a ziarului Vremea Nouã, dedicatã centenarilor județului Vaslui.

Născută pe 30 noiembrie 2016 în satul vasluian Gugești, și-a dorit de mică să ajungă la catedră. A urmat Școala normalã de învãțãtori “Mihai Sturza”, din Iași. Din 1938 pânã în 1971, a predat la Vulturesti. S-a cãsãtorit înainte de cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, cu învãtãtorul Nicolae Ciubotaru, din Vulturești.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aprilie 1944, când linia frontului s-a stabilizat pe aliniamentul Chisinãu-Pașcani, Guvernul României a decis mutarea a mii de funcționari publici din toatã țara, incluisv dascăli, în sudul sau vestul țãrii.

Elena Ciubotaru trebuia să ajungă la Arad, însă a ajuns să trăiască, vremelnic, la Timișoara, unde avea un frate. La Timișoara l-a adus pe lume pe Mircea Ciubotaru, cel care ajunge peste ani o somitate în mediul universitar românesc, actualmente profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universitãtii “Al.I.Cuza”, din Iași. Reîntoarscă în Vaslui, a trăit colectivizarea.

 “Ziua predam la scoalã, seara mergeam si predam la cursuri de alfabetizare”, relata învățătoarea, jurnaliștilor, la ultimul său interviu. După 33 de ani de învățământ, Elena Ciubotaru a ieșit la pensie, în anul 10971. Până la 95 de ani, povestesc copii ei, a lucrat singură grădina.  “Mama a lucrat în grãdina casei pânã la 95 de ani. Alãturi de tata, a trãit ani grei, a muncit mult, a instruit atâtea generatii, ne-a crescut si ne-a educat în spiritul frumosului si al binelui”, declara, pentru Vremeanouă.ro, în urmã cu câteva luni prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, fiul învãtãtoarei Elena Ciubotaru. (Sursa foto: Vremea Nouă)