Încetul cu încetul, o întreagă generație de artiști trece în eternitate. Alături de marii actori români, mulți români își amintesc și astăzi cu nostalgie de puținele filme și desenele animate străine, care ne-au marcat copilăria.
Mai mult ca sigur, numele lui Alexander Kurlyandsky nu le spune nimic nici măcar celor care au copilărit pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în anii 70 sau 80 ai secolului trecut. Celebra replică a nefericitului lup din desenele animate, „Nu, Pogodi!”, le-a rămas, însă, cu siguranță, în minte.
Desenele animate în care iepurele își bate joc în stil mare de lup erau în timpurile acelea mai faimoase decât filme de referență pentru cinematograful sovietic precum „Gară pentru doi”, „Moscova nu crede în lacrimi” sau „Călăuza”. Nu strâmbați din nas pentru această comparație. Desenele „Nu, pogodi!” și marile filme rusești mai au ceva în comun, erau printre puținele lucruri bune pe care românii le primeau din URSS.
Alertă în UE! Virusul mutant se răspândește rapid. Milioane de români, în pericol
Cel mai popular serial de desene animate din toate timpurile
Mort la 82 de ani, pe 20 decembrie 2020, Alexander Kurlyandsky este mult mai cunoscut în fostele republici sovietice. În lunga sa carieră a creat patruzeci de alte filme de animație, inclusiv „Întoarcerea papagalului risipitor” și „Marele Gosha”, un serial pentru adulți despre omul sovietic.
Rusia a declanșat războiul cibernetic total! Armatele Țarului înaintează pe întregul front
A scris, de asemenea, scenariile emisiunii pentru copii „Yeralash”. Pe lângă munca sa prolifică pentru micul ecran, Kurlyandsky a scris numeroase cărți pentru copii și adulți, inclusiv o carte de povestiri scurte numită „Ultimul campion” cu Eduard Uspendsky.
Cât privește seria „Nu, Pogodi!”, aceasta a fost votată recent în Rusia drept cel mai popular serial de desene animate din toate timpurile. Desenele nu au practic dialog, cu excepția replicii pline de ciudă a lupului: “Așteaptă, și-o să vezi tu, iepurașule!”.