A murit arhitectul Dan Hanganu, românul care a schimbat fața Canadei
- Georgeta Petrovici
- 7 octombrie 2017, 19:35
Dan Hanganu, cel mai cunoscut arhitect canadian din Quebec, un gigant al arhitecturii mondiale, la origine român din Iași, a murit, la 78 de ani, în Montreal, acolo unde a trait cea mai mare parte din viață.
Arhitectul Dan Hanganu a fost un artist desăvârșit și singurul canadian care a primit, pentru cariera sa, încă în timpul vieții, onoruri care se acordă doar post-mortem.
Detinator a peste 50 de premii, el a proiectat numeroase cladiri comerciale, rezidentiale si culturale din Europa si Asia. Canada i-a conferit Medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură pentru întreaga activitate și Medalia Guvernatorului general al Canadei, iar provincia Quebec i-a decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național din Quebec. De asemenea, i-a fost acordat premiul Carriere Sam-Lapointe, de la Institutul de Design din Montreal. Membru al Academiei Regale Canadiene și membru de onoare al Academiei Române, Dan Hanganu a fost distins și cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și Ordinul Național pentru merit în grad de Comandor.
La nouă ani după ce a obținut diploma în arhitectură, a decis să părăsească România, așa cum povestea în interviul acordat EVZ în 2016. A ajuns în Montreal în 1970, după un concurs interesant de împrejurări. A ales să vină în Canada. Își amintea că a împrumutat 120 de dolari pentru biletul de avion, bani pe care i-a putut returna abia după doi ani: „M-am dus în Toronto să mă înscriu în Uniunea Arhitecților. Eu am ajuns în Canada fără niciun document asupra mea care să ateste această specializare. M-au pus să jur pe Biblie că sunt arhitect. Am început să lucrez cu 3 dolari pe oră, în Toronto, care, pentru mine, era un sat necioplit. Nu aveai voie să bei pe stradă și nici în curtea ta. După un an, am plecat la Montreal”. În 1978 și-a deschis propriul birou de arhitectură. Doi ani mai târziu, Dan Hanganu câștiga toate concursurile din domeniu. Avea un succes nebun. La pachet cu proiectele câștigate, premiile au apărut unul după altul.
Printre cele mai cunoscute clădiri proiectate aici de arhitectul român se numără aripa nouă a Muzeului Pointe-a-Calliere, sala de concerte din Rimouski, Pavilionul de Design UQAM, Teatrul Nouveau Monde, abația benedictină Saint-Benoit-du-Lac, studioul Cirque du Soleil, Centrul de arte Juliette - Lassonde, hotelul Godin, zonele rezidențiale din Val de l’Anse sau clădirea HEC din Montreal (ce adăpostește Facultatea de Studii Economice a Universitatii din Montreal).
Școala proiectată de Hanganu, obiectiv turistic
HEC - Școala de Înalte Studii Comerciale din Montreal a devenit obiectiv turistic. Toți vor să vadă ”minunea”: sălile de curs sunt spații ample, populate cu copaci sau deschideri mari, vitrate, spre vegetația de afară. „Când școala a început să funcționeze, au angajat 20 de gardieni care să scoată studenții din clădire, la finalul orelor. Era totul atât de frumos încât nu mai voiau să plece din acel spațiu în care coridoarele sunt clase. Eu când sunt supărat, merg acolo să mă plimb în lumină și toată lumea spune că nu mai există niciunde o școală la fel. Am gândit locul ca un templu al savoire-ului, un loc de unde odată intrat nu mai poți să fii prost”, spunea, pentru EVZ, anul trecut, arhitectul Dan Hanganu.
În biroul său de pe Rue Saint Dizier, în zona vechiului port, aflat într-o clădire de la 1849, arhitectul Dan Hanganu proiecta înconjurat de obiecte dragi, tradiționale românești. (Foto: Graham Huges / Mintrealgaze și Adrian Pîclișan)