A MINȚIT Obama? O nouă versiune a LICHIDĂRII lui Bin Laden!

A MINȚIT Obama? O nouă versiune a LICHIDĂRII lui Bin Laden!

Seymour Hersh, un nume important în jurnalismul american, afirmă că Obama a oferit o poveste falsă despre operațiunea din Pakistan.

Într-un amplu articol publicat în London Reviews of Books, jurnalistul de investigații Seymour Hersh scrie că guvernul american a mințit în versiunea oficială a lichidării șefului Al-Qaida, Osama Bin Laden.

„Povestea de la Casa Albă ar fi putut fi scrisă de Lewis Caroll”, spune Hersh, care adaugă:

„Casa Albă continuă să susțină că misiunea a fost o afacere 100% americană și că generalii armatei pakistaneze și serviciile sale secrete nu au fost la curent cu raidul dinainte. Este fals, la fel ca și multe alte elemente  ale versiunii administrației Obama.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit investigațiilor făcute de Hersh, pakistanezii știau din 2006 că Bin Laden se afla la Abbottabad și colaborau cu americanii pentru a planifica asasinarea lui. Povestea potrivit căreia Bin Laden a fost depistat prin urmărirea curierului său ar fi și ea falsă.

„În august 2006, un fost ofițer de servicii secrete pakistanez l-a contactat pe Jonathan Bank, pe atunci șef al biroului CIA în ambasada americană din Islamabad. El a propus să dezvăluie CIA locul unde îl poate găsi pe Bin Laden în schimbul pe care Washingtonul o oferise în 2001.”

Americanii i-ar fi vărsat acelui pakistanez 25 de milioane de dolari. Acum, acesta ar fi consultant la Washington pentru CIA.

În plus, jurnalistul american a dezvăluit că în timpul operațiunii de prindere a lui Bin Laden nu s-a tras nici un foc și că așa-zisa „înmormântare în mare” ar fi de asemenea o minciună.

Însă, dincolo de aceste detalii, Seymour Hersh insistă mai ales asupra unui punct: lichidarea lui Bin Laden ar fi rodul negocierilor cu Pakistanul. Regimul de la Islamabad ar fi fost supus de către Washington unui șantaj și i s-ar fi făcut în același timp propisiuni tentante. O sursă pakistaneză i-a dezvăluit lui Hersh:

„Eram foarte reticenți, dar trebuia făcut. Nu pentru o îmbogățire personală, ci pentru că toate programele de ajutor americane ar fi fost tăiate. Ne-au spus că vom fi înfometați dacă nu autorizăm operațiunea. Atunci, Ahmed Shuja Pasha (șeful serviciilor secrete pakistaneze - n.r.), care se afla la Washington, și-a dat acordul. Acesta nu prevedea doar păstrarea robinetelor deschise, lui Pasha i s-a spus că vom avea multe alte avantaje.”

Seymour Hersh nu este la prima sa bombă de presă. Acestei mari figuri a jurnalismului i se datorează dezvăluirile privind masacrul de la My Lay (în mai 1968, armata americană a omorât mai multe sute de civili vietnamezi, printre care femei și copii - n.r.) și cele privind torturile prizonierilor de la închisoarea Abu Ghraib, în 2004, în timpul războiului din Irak.