China a infectat lumea, dar se laudă: Am dus o mare bătălie cu Covid-19

China s-a lăudat singură, marți, pentru modul cum a gestionat pacostea Covid-19. Un „test”, a recunoscut liderul de la Beijing, Xi Jinping, la ora la care epidemia a ucis aproape 900.000 de oameni în întreaga lume.

Propaganda oficială, repetată în cor de mass-media de stat, a creditat de câteva luni Partidului Comunist Chinez (PCC) și conducerea sa cu eradicarea aproape totală a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriu chinez.

China a înregistrat oficial doar 4.634 de decese din cauza Covid-19, de la începutul epidemiei. Și autoritățile au îndiguit în mare măsură boala în țară. Doar o mână de cazuri noi zilnice sunt acum identificate.

În acest context, președintele chinez Xi Jinping a oferit, marți, medalii pentru patru „eroi” ai personalului medical, în fața a sute de invitați care purtau măști și care și-au ocupat locurile în impozantul Palat al Poporului, lângă Piața Tiananmen.

„Am purtat o mare bătălie împotriva epidemiei, care sa dovedit a fi copleșitoare pentru noi toți. Am trecut printr-un test istoric și extrem de dificil”, a subliniat Xi Jinping în discursul său.

„Suntem acum în fruntea lumii în ceea ce privește redresarea economică și lupta împotriva Covid-19”, a spus liderul de la Beijing.

China se află în colimatorul Statelor Unite care pun în special  sub semnul întrebării gestionarea epidemiei de către autoritățile chineze și o acuză că a ascuns severitatea noului coronavirus, descoperit la sfârșitul anului 2019 în orașul chinez Wuhan (centru).

O poziție criticată de Xi Jinping: „Orice egoism, orice învinovățire a altora și orice denaturare a faptelor”  riscă  „să provoace rău propriei sale populații și restului lumii”, a avertizat el.

 

Ceremonia de marți a început cu un minut de reculegere în memoria celor uciși de pandemie.

Printre cei patru medici decorați se numără Zhong Nanshan. Acest renumit specialist în boli respiratorii, în vârstă de 83 de ani, a devenit încă de la începutul epidemiei figura emblematică a luptei împotriva noului coronavirus în China.

El s-a angajat să „continue să lucreze mână în mână cu lucrătorii din domeniul sănătății din China și cu cei din restul lumii” cu privire la originea virusului sau la conceperea vaccinurilor.

Dacă noul coronavirus a fost descoperit pentru prima dată în China, Beijingul subliniază că originea sa nu a fost încă dovedită științific.

La ceremonia de marți nu s-a făcut nicio mențiune despre doctorul Li Wenliang.

Acest medic din Wuhan îi avertizase pe colegi cu privire la apariția unei misterioase boli respiratorii, dar a fost anchetat de polițiști care l-au acuzat că a răspândit „zvonuri”. Moartea sa, în urma contactării virusului SARS-CoV-2, în februarie,  a stârnit o indignare puternică împotriva guvernului de la Beijing.