A început! Sute de refugiați zguduie frontierele Turciei și Greciei

epa08257997 A group of migrants walk in the early morning after they crossed Greek - Turkey borders from the Evros river, in the city of Orestiada, Greece, 29 February 2020. Migrants crossed the border into Europe after Turkey ceased preventing refugee border crossings after 33 Turkish troops were killed in a strike in Idlib, Syria. EPA/DIMITRIS TOSIDIS

După ce Turcia a amenințat că va favoriza un nou val de migranți în Europa, sute de refugiați (sirieni, afgani, iranieni, irakieni, pakistanezi) au pornit de vineri spre granițele vestice ale țării.

Culoarea verde pentru plecarea refugiaților din Turcia a fost dată vineri, după un consiliu de securitate extraordinar la care a participat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

După ce 33 de soldați turci au fost uciși în provincia siriană Idlib (ultimul teritoriu rebel din nord-vestul țării) și după absența sprijinului occidental în lupta sa împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, Turcia „nu are de ales decât să relaxeze politica de retenție a refugiaților”, a informat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al palatului prezidențial de la Ankara.

Toată ziua de vineri media turce au arătat mișcările acestor refugiați. Postul CNN Turk a difuzat imagini cu persoane care așteptau pe plajele Mării Egee să se îmbarce pe bărci pneumatice sau cu grupuri de migranți care se îndreptau către frontiera terestră a Turciei cu Grecia și Bulgaria, la Edirne.

Pe insula Lesbos, fluxul de migranți proveniți din Turcia nu a avut modificări majore, „având în vedere că, în ultimele săptămâni, în fiecare zi aproximativ o sută de refugiați debarcă pe coastele insulei”, au anunțat autoritățile portuare locale.

La postul de frontieră din Kastanies, situat în nord-estul Greciei, sute de migranți se află blocați în zona tampon care separă țara de Turcia. „Acești oameni au sosit cu intenția de a intra în Grecia, dar i-am oprit. Controlăm situația”, a declarat vineri un polițist de frontieră grec.

Însă, potrivit presei grecești, incidente au survenit vineri seara, când forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva refugiaților. La căderea nopții, numărul migranților care băteau la porțile Greciei era în jur de o mie.

Toată ziua vineri, autobuzele închiriate de primăria districtului Fatih - situat în peninsula istorică din Istanbul, care se află în mâinile Partidului Justiție și Dezvoltare (islamo-conservator, la putere la Ankara – au debarcat refugiați pentru a-i conduce la Edirne, dar fără să le spună că nu au nici o șansă să treacă granița.

Potrivit Amnesty International, „solicitanții de azil sunt din nou folosiți ca monedă de schimb într-un joc politic mortal”.

După acordul dintre Uniunea Europeană (UE) și Turcia, semnat în martie 2016, se prevedea ca Ankara să controleze trecerile ilegale către Europa, beneficiind de un ajutor de 6 miliarde de euro în acest scop.

Dar Turcia, care găzduiește 3,6 milioane de refugiați, a amenințat constant Europa că va deschide robinetul, jucându-se cu nervii europenilor îngroziți de perspectiva unei noi crize migratorii.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care se află deja într-o poziție delicată în fața opoziției crescute a insularilor care nu doresc să mai primească solicitanți de azil, se vrea intransigent: „Nici o intrare ilegală nu va fi tolerată”, a avertizat el, pe Twitter.

„Grecia nu-și va asuma responsabilitatea evenimentelor tragice din Siria”.