Evenimentul Zilei > International > A început! Sute de refugiați zguduie frontierele Turciei și Greciei
A început! Sute de refugiați zguduie frontierele Turciei și Greciei

A început! Sute de refugiați zguduie frontierele Turciei și Greciei

După ce Turcia a amenințat că va favoriza un nou val de migranți în Europa, sute de refugiați (sirieni, afgani, iranieni, irakieni, pakistanezi) au pornit de vineri spre granițele vestice ale țării.

Culoarea verde pentru plecarea refugiaților din Turcia a fost dată vineri, după un consiliu de securitate extraordinar la care a participat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

După ce 33 de soldați turci au fost uciși în provincia siriană Idlib (ultimul teritoriu rebel din nord-vestul țării) și după absența sprijinului occidental în lupta sa împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, Turcia „nu are de ales decât să relaxeze politica de retenție a refugiaților”, a informat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al palatului prezidențial de la Ankara.

Toată ziua de vineri media turce au arătat mișcările acestor refugiați. Postul CNN Turk a difuzat imagini cu persoane care așteptau pe plajele Mării Egee să se îmbarce pe bărci pneumatice sau cu grupuri de migranți care se îndreptau către frontiera terestră a Turciei cu Grecia și Bulgaria, la Edirne.

Pe insula Lesbos, fluxul de migranți proveniți din Turcia nu a avut modificări majore, „având în vedere că, în ultimele săptămâni, în fiecare zi aproximativ o sută de refugiați debarcă pe coastele insulei”, au anunțat autoritățile portuare locale.

La postul de frontieră din Kastanies, situat în nord-estul Greciei, sute de migranți se află blocați în zona tampon care separă țara de Turcia.
„Acești oameni au sosit cu intenția de a intra în Grecia, dar i-am oprit. Controlăm situația”, a declarat vineri un polițist de frontieră grec.

Însă, potrivit presei grecești, incidente au survenit vineri seara, când forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva refugiaților. La căderea nopții, numărul migranților care băteau la porțile Greciei era în jur de o mie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE