A început războiul vaccinurilor! Care e mai eficient, Pfizer-BioNTech sau Moderna

După un an de groază, continuă să vină vești care ne dau mari speranțe că pandemia ar putea fi oprită. După vaccinul Pfizer, și vaccinul Moderna iese la rampă cu un indice de eficiență mare.

Americanii de la Moderna au anunţat, luni, o eficienţă de aproape 95% a vaccinului anticoronavirus pe care îl dezvoltă, în baza rezultatelor obţinute în urma testărilor clinice, fiind a doua companie americană care anunţă rezultate peste aşteptări în această privinţă. Compania Pfizer anunțase, săptămâna trecută, că vaccinul lor care a trecut și faza a treia de testare pe câteva zeci de mii de voluntari, are o eficiență clinică de 90%.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală deosebit de inovatoare în proiectul lor. Moderna a declarat că este o zi istorică și va aplica pentru aprobarea în regim de urgență din partea autorității care reglementează regimul medicamentelor peste Ocean, FDA (Food and Drug Administration).

Compania Moderna a dezvoltat vaccinul RNA, care folosește o parte a codului genetic al coronavirusului pentru injectarea în corp. Această procedură începe să creeze proteine virale, dar nu întregul virus, ceea ce este suficient pentru a antrena un atac al sistemului imunitar și, deci, crearea de anticorpi. De asemenea, vaccinul forțează o altă parte a sistemului imunitar numită celule T să se lupte activ cu virusul.

O zi istorică

Totuși, persistă unele întrebări delicate, arată BBC. Potrivit jurnaliștilor din Albion, testarea clinică Moderna a implicat 30.000 de americani, cărora li s-au dat două doze de vaccin, la o distanță de 4 săptămâni. Restul au primit injecții cu un simulacru al vaccinului (placebo). La final au fost raportate în total 95 de cazuri care prezentau simptome tipice de COVID-19. Dintre acestea, numai 5 cazuri de infecție au fost raportate la voluntarii cărora li s-a administrat vaccinul, restul de 90 de cazuri semnalându-se la voluntarii cărora li s-au făcut injecții cu un material farmaceutic asemănător vaccinului.

Finalul studiului a relevat că noul vaccin Moderna și-a dovedit eficiența în cazul a 94.5% dintre subiecți. De asemenea, au fost semnalate 11 cazuri de formă severă de infectare cu SARS-CoV-2, dar niciuna nu a fost înregistrată la participanții la studiu care fuseseră imunizați cu varianta viabilă a vaccinului. „Eficiența de ansamblu a vaccinului este remarcabilă… este o zi istorică”, a declarat Tal Zaks, șeful echipei medicale a companiei.

Când va fi disponibil?

Punerea în circulație a vaccinului Moderna depinde de mai mulți factori și, potrivit managementului companiei americane, se așteaptă mai întâi aprobarea acestuia în regim de urgență. Într-o primă etapă, se așteaptă ca 20 de milioane de doze să fie disponibile în Statele Unite. Compania speră să fabrice aproape un milliard de doze în următorul an, pentru întreaga lume, și a anunțat că va face demersuri pentru aprobare și în alte țări interesate.

Aspecte încă neclare

Persistă însă neclarități importante referitoare la noul vaccin, spre exemplu încă nu se știe ce durată are imunitatea oferită de vaccin, fiind nevoie de încă o perioadă de evaluare. Ce se știe sigur până acum este faptul că asigură o anumită protecție grupelor mai în vârstă, care sunt și cele mai expuse riscului de deces.

De asemenea, nu se cunoaște nici dacă vaccinul oprește o formă severă a bolii sau blochează și răspândirea transmiterii virusului. Potrivit lui Tal Zaks, datele obținute până acum sugerează că imunitatea dobândită în urma vaccinului nu a furnizat dovezi că aceasta s-ar diminua odată cu vârsta.

Nu s-au raportat simptome severe în urma administrătrii, ci doar o oboseală de scurtă durată și dureri de cap. Potrivit  profesorului Peter Openshaw de la Imperial College London, aceste efecte indică faptul că „vaccinul lucrează eficient și creează un răspuns imun de calitate”.

Mai ușor de distribuit decât Pfizer

Ambele vaccinuri folosesc o abordare similară prin injectarea unei părți a codului genetic al virusului SARS-CoV-2 cu scopul de a provoca un răspuns imun în organism. Gradul de eficiență este relativ similar: 90% în cazul vaccinului Pfizer, 85% la vaccinul Moderna. Totuși, ambele teste clinice sunt în curs de desfășurare și cifrele finale ar putea cunoaște anumite modificări.

Unul dintre avantajele principale ale vaccinului dezvoltat de Moderna este faptul că nu are nevoie de condiţii de păstrare la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce îl face mai uşor de distribuit. Moderna prognozează că vaccinul său va fi stabil la temperaturi standard cuprinse între 2-8 grade Celsius timp de 30 de zile şi ar putea rezista chiar şi 6 luni dacă este ţinut la minus 20 de grade Celsius.

În acelaşi timp, vaccinul Pfizer trebuie transportat şi stocat la minus 75 de grade Celsius, iar la temperaturi mai mari poate rezista doar 5 zile.

Când se va sfârși bătălia COVID-19?

Specialiștii estimează că în decurs de o săptămână, rezultatele pozitive ale vaccinurilor Pfizer și Moderna (cărora li se adaugă și vaccinul rusesc Sputnik, cu o eficiență de 92%) vor schimba semnificativ șansele omenirii de a pune capăt pandemiei.

Să nu uităm, atrage atenția BBC, că înaintea primelor anunțuri oficiale legate de viitoarele vaccinuri, așteptările experților erau mulțumitoare chiar și pentru un grad de protecție de 50% al unui vaccin omologat. Iată că, acum, avem de-a face cu două versiuni viabile de vaccin, care par și foarte puternice, și la orizont se arată și alte versiuni ce s-ar putea dovedi de succes la rândul lor.

Un efort colosal

Totuși, principalul obstacol în eradicarea pandemiei o reprezintă uriașa provocare logistică a procesului de vaccinare. Vorbim de miliarde de oameni care au nevoie de vaccin, în toată lumea. Unii experți recomandă primăvara pentru debutul campaniei de vaccinare, alții iarna viitoare, însă cu siguranță mai avem de parcurs o călătorie lungă. Eficiența campaniei va depinde și de modul în care țările se vor mobiliza pentru această etapă finală care înseamnă un efort imens, conchid specialiștii.

Sursa: BBC