Prima săptămână de campanie în UDMR. AFLĂ cum vor Kelemen, Eckstein și Olosz să-i ia locul lui Marko

Prima săptămână de campanie în UDMR. AFLĂ cum vor Kelemen, Eckstein și Olosz să-i ia locul lui Marko

Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs și Olosz Gergely, cei trei candidați la șefia UDMR, s-au lansat în campania pentru alegerile de la finalul lui februarie, nefăcând economie de promisiuni.

Pornit cu prima șansă în cursa pentru ocuparea scaunului lui Marko Bela, Kelemen Hunor a fost cel mai ofensiv în primele zile ale campaniei interne.  Sprijinit de o mare parte a filialelor UDMR, și secondat la nivel de transmitere a mesajelor publice de Laszlo Borbey și de Marko Bela, Kelemen a făcut  agenda Uniunii pentru acest an.  Legea privind statutul minorităților, dar și cea referitoare la regiunile de dezvoltare au fost puse pe lista de priorități pentru 2011, iar UDMR le vrea incluse într-un protocol pe care să-l semneze în februarie cu PDL.

Cele două inițiative, zac de câțiva ani în parlament, fiind contestate chiar de partenerii de coaliție de la PDL. Proiectul de lege privind statutul minorităților, care prevede autonomia culturală, a ajuns în parlament de șase ani. El a fost inițiat de guvernul Tăriceanu, în 2005, însă s-a blocat în comisiile de la Camera Deputaților. Pe lângă PSD, printre opozanți au fost și parlamentarii PDL, deși la acea vreme partidul condus de Emil Boc făcea parte din coaliția la guvernare, alături de UDMR și PNL.

Cât privește regiunile de dezvoltare, și în acest caz există o inițiativă legislativă a UDMR privind modificarea acestora, care a fost adoptată tacit de Senat, însă s-a blocat la Camera Deputaților. Proiectul a stârnit controverse aprinse mai ales că inițiatorii propun gruparea județelor Mureș, Harghita și Covasna - Ținutul Secuiesc - într-o singură regiune de dezvoltare. Pe lângă cele două inițiative, Kelemen Hunor susține că va cere partenerilor de la PDL scăderea pragului electoral pentru locale la 3%. Eckstein marșează pe autonomie Înscris primul în cursa pentru șefia UDMR, Peter Eckstein Kovacs s-a remarcat în primele zile de campanie în special prin reclamarea unor nereguli în procesul de organizare a alegerilor interne, acuzând favorizarea chiar de către organizatorii Congresului a lui Kelemen Hunor.  Ca mesaj, Eckstein marșează, pe lângă nevoia de reînnoire a Uniunii, pe autonomia Ținutului Secuiesc. De asemenea, el susține că nu va ezita să scoată Uniunea de la guvernare dacă de acest lucru depinde prezența UDMR în parlament, la următoarele alegeri. ”Nu zic să ieşim mâine de la guvernare, dar în centrul programului meu se află păstrarea prezenţei parlamentare, o bună participare la alegerile locale şi păstrarea prezenţei parlamentare. Dacă asta înseamnă ieşirea de la guvernare, nu voi ezita să fac asta”, a susținut Eckstein.  Olosz recuperează cu FIDESZ Intrat ultimul în lupta pentru scaunul lui Marko Bela, liderul deputaților UDMR, Olosz Gergely, încearcă să recupereze terenul față de contracandidații săi, mizând pe un mesaj de reconciliere cu Laszlo Tokes și de refacere a relațiilor cu FIDESZ. De altfel, săptămâna trecută el a avut o întâlnire cu premierul Ungariei Victor Orban, în care a discutat despre colaborarea dintre Uniune și FIDESZ. Repoziționarea lui Olosz vine în contextul în care, pentru depunerea oficială a candidaturii, a fost nevoit să strângă semnături de la membrii UDMR, deoarece filiala Covasna, din care face parte, și-a anunțat susținerea pentru contracandidatul său Kelemen Hunor. Decizia i-a nemulțumit pe susținătorii săi, deputatul Edler Andras declarându-se ”stupefiat” de sprijinul dat de filială lui Kelemen. UDMR îşi alege la finalul lunii februarie o nouă conducere, după ce actualul preşedinte Marko Bela şi-a anunţat retragerea. În cursa pentru preşedinţia Uniunii şi-au anunţat înscrierea Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely.

Ne puteți urmări și pe Google News