A fugit din Coreea de Nord și a devenit parlamentar în Coreea de Sud
- Tudor Borcea
- 16 aprilie 2020, 14:51
Thae Yong-ho a devenit primul transfug nord-coreean care a fost ales în Parlamentul Sudului. După defectarea sa, Coreea de Nord l-a numit „scursură umană”.
Thae Yong-ho a îndeplinit anterior funcția de adjunct al ambasadorului nord-coreean în Marea Britanie.
În 2016, a reușit să defecteze, împreună cu familia, devenind cel mai înalt funcționar nord-coreean care a reușit să scape de regimul de la Phenian.
Thae Yong-ho s-a prezentat ca principal candidat al partidului de opoziție United Future Party.
A reușit să câștige un loc în Parlament, după ce a obținut 58,4% din voturi, izbucnind în plâns la anunțul acestei importante victorii.
Anterior, el a declarat că speră ca candidatura sa să transmită un mesaj elitelor din Coreea de Nord despre ce se poate întâmpla dacă întorc spatele
regimului dictatorial al liderului de la Phenian, lui Kim Jong-un.
„Vreau să le spun că există o nouă cale pentru viitorul lor”, a spus Thae Yong-ho, citat de BBC.
Coreea de Sud a organizat miercuri alegeri legislative iar rata de participare a fost una record, de 66,2%, în ciuda faptului că scrutinul a avut loc în plină pandemie Covid-19.
Partidul președintelui sud-coreean Moon Jae-in, Partidul Democrat, a obținut o victorie majoră, cu 163 de locuri din 300 în Adunarea Națională.
Thae Yong-ho ar fi putut duce o viață liniștită în Coreea de Sud. În schimb, el și-a folosit platforma pentru a denunța în mod deschis regimul lui Kim Jong-un și a evidenția diferitele provocări cu care se confruntă cei 33.000 de transfugi care au reușit să ajungă în Sud.
El și-a schimbat chiar numele în Ku-min, ceea ce înseamnă „salvarea oamenilor”.
Adresându-se unui comitet parlamentar sud-coreean, el a spus că nord-coreenii trăiesc în condiții similare sclaviei. care se ridicau la sclavie.
După defectarea sa, Coreea de Nord l-a numit „scursură umană”.
Mass-media nord-coreeană a declarat că Thae a fost acuzat de „divulgare de secrete, deturnare de fonduri și viol de minori”.
Aproximativ 1.000 de persoane părăsesc Coreea de Nord în fiecare an, fugind de un regim represiv, care s-a confruntat cu numeroase acuzații de abuzuri împotriva drepturilor omului.
Foto: Facebook