A fost redescoperit cel mai rar şarpe din România. Ultimul exemplar BOA a fost văzut în urmă cu 80 de ani

A fost redescoperit cel mai rar şarpe din România. Ultimul exemplar BOA a fost văzut în  urmă cu 80 de ani

O populaţie de şerpi BOA de nisip a fost descoperită pe teritoriul României după 80 de ani. Ultimul exemplar în viaţa a fost văzut în 1937.

"Dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania - boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat 'Sfant Graal' al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei si care acum a fost regasita. Din 1937 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata. In Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte", se arata intr-un comunicat al Societatii, citat de Agerpres.

Cel care a făcut descoperirea a fost un localnic din Lunca Dunarii, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societatii Ornitologice Romane, după care a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti, membru al SOR, care a organizat împreună cu echipa sa o investigaţie în acest sens.

"Nu poti trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din Romania - Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor", subliniaza Vlad Cioflec.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mare le-a fost mirarea când au găsit nu un şarpe, ci 10 astfel de exemplare, printre care o femelă şi şase pui.

Boa (latină: Boa constrictor) este o specie de șarpe carnivor neveninos din genul Boa, familia Boidae, care trăiește în pădurile tropicale umede, savane și culturile de trestie de zahăr din America Centrală și de Sud (din nordul Mexicului până în Argentina), dar și în Antilele Mici (Dominica și Sfânta Lucia) și în insulele mici de-a lungul coastelor Mexicului, Americii Centrale și Americii de Sud.

Boa constrictor este un șarpe mare, deși mărimea lui este modestă în comparație cu alți șerpi mari, cum ar fi pitonul reticulat sau pitonul birmanez și poate avea lungimi între 0,9m și 4m, în funcție de zona în care trăiește și de cât de ușor își găsește de mâncare. Specia prezintă dimorfism sexual, femelele fiind în general mai mari în lungime și circumferință decât masculii. Astfel, lungimea tipică pentru o femelă matură este între 2,1m și 3m, iar pentru un mascul între 1,8m și 2,4m. Nu este neobișnuit ca femelele să depășească 3m, mai ales în captivitate, unde pot atinge lungimi de până la 3,7 și chiar 4,3m. Un exemplar de 5,6m s-a dovedit a fi de fapt un anaconda verde confundat cu un boa constrictor.

Boa constrictor poate ajunge până la 27kg. Femelele, mai mari decât masculii, cântăresc în mod obișnuit între 10 și 15kg. Unele specimene pot atinge și chiar depăși 45kg, dar acestea sunt cazuri excepționale