A fost MODIFICAT Regulamentul Camerei Deputaților. Ce schimbări s-au propus
- Iasmina Ardelean
- 3 mai 2017, 17:24
Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, astăzi, modificărilor care prevăd obligativitatea persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, dar şi sancţiunilor pentru nerespectarea acestui lucru, a anunţat preşedintele comisiei, deputatul PSD, Eugen Nicolicea.
El a precizat că o propunere legislativă similară, care modifica legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, a fost aprobată ieri în Comisia de statut, iar acum trebuie pusă în concordanţă cu Regulamentul Camerei Deputaţilor.
"Este vorba de instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile ce au legături cu Parlamentul, asupra cărora Parlamentul exercită control. Evident că este vorba şi de persoanele care nu au o astfel de obligaţie instituită prin regula anterioară. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului", a declarat Nicolicea, adăugaând că modificările au fost aprobate cu 3 voturi pentru şi unul împotrivă.
Prin modificările aduse s-a precizat în mod expres că poate să fie sesizat Parchetul de către comisia de anchetă, a mai spus Nicolicea.
Întrebat în legătură cu faptul că deciziile CCR precizează doar obligaţia morală a persoanelor de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, Nicolicea a răspuns: "CCR când vorbea de obligaţia morală reliefa faptul că nu avem trecut în regulament, în statut, care este lege, o altfel de obligaţie şi dacă nu este trecută niciun fel de obligaţie, nicio sancţiune, ea este doar morală, dar asta nu împiedică legiuitorul să stabilească obligaţii şi sancţiuni".
Nicolicea a explicat că, în cazul audierii magistraţilor, aceştia nu vor putea fi audiaţi în privinţa modului în care au soluţionat dosarele. "Magistraţii, după cum ştiţi, în activitatea lor se bucură de independenţă, deci nu pot să fie audiaţi despre modul în care au soluţionat anumite dosare sau anchete. Dacă sunt audiaţi, sunt audiaţi pentru alte activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează", a subliniat Eugen Nicolicea.
Cvorumul la comisii, abrogat
"Am abrogat un articol din Regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo 8 decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele 8 decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională. La votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum, atunci de ce ar fi nevoie la comisii?", a adăugat Nicolicea.
Întrebat dacă acest lucru ar însemna că şi audierea din comisiile de anchetă s-ar putea face cu doar doi - trei membri ai comisiei, Eugen Nicolicea a punctat că este evident că în orice activitate a comisiei nu este nevoie de cvorum.
"Dar să ne lămurim: de ce ar lipsi membrii comisiei? Mai ales într-o astfel de situaţie importantă. Cei care vor să lipsească în mod voluntar înseamnă că vor să blocheze activitatea comisiei, ceea ce nu trebuie făcut, dar nu are nicio legătură acest articol cu activitatea comisiei de anchetă. Fiind majoritate nu poţi să blochezi", a adăugat Nicolicea.
El a susţinut că modificările la Regulamentul Camerei nu au fost făcute legat de comisia de anchetă privind alegerile din 2009. "Cred că este bună clarificarea aceasta, dar nu cred că acest lucru (comisia de anchetă - n.r.) le-a determinat. Vă spun că eu am aceste propuneri de clarificare de câţiva ani, dar acum le-am depus. (...) Nu au legătură cu o anumită comisie de anchetă", a explicat Nicolicea.
Ieri, Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a avizat favorabil propunerile legislative referitoare la obligativitatea prezenţei la comisiile parlamentare de anchetă a oricăror persoane solicitate să fie audiate. Aceste modificări urmează să fie supuse aprobării plenului reunit al Parlamentului posibil în data de 8 mai, potrivit lui Nicolicea, însă acest lucru va fi stabilit de Birourile permanente.