Editura Evenimentul si Capital

A fost MODIFICAT Regulamentul Camerei Deputaților. Ce schimbări s-au propus

Eugen Nicolicea
Autor: | | 1 Comentarii | 454 Vizualizari

Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, astăzi, modificărilor care prevăd obligativitatea persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, dar şi sancţiunilor pentru nerespectarea acestui lucru, a anunţat preşedintele comisiei, deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

El a precizat că o propunere legislativă similară, care modifica legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, a fost aprobată ieri în Comisia de statut, iar acum trebuie pusă în concordanţă cu Regulamentul Camerei Deputaţilor.

"Este vorba de instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile ce au legături cu Parlamentul, asupra cărora Parlamentul exercită control. Evident că este vorba şi de persoanele care nu au o astfel de obligaţie instituită prin regula anterioară. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului", a declarat Nicolicea, adăugaând că modificările au fost aprobate cu 3 voturi pentru şi unul împotrivă.

Prin modificările aduse s-a precizat în mod expres că poate să fie sesizat Parchetul de către comisia de anchetă, a mai spus Nicolicea.

Întrebat în legătură cu faptul că deciziile CCR precizează doar obligaţia morală a persoanelor de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, Nicolicea a răspuns: "CCR când vorbea de obligaţia morală reliefa faptul că nu avem trecut în regulament, în statut, care este lege, o altfel de obligaţie şi dacă nu este trecută niciun fel de obligaţie, nicio sancţiune, ea este doar morală, dar asta nu împiedică legiuitorul să stabilească obligaţii şi sancţiuni".

Nicolicea a explicat că, în cazul audierii magistraţilor, aceştia nu vor putea fi audiaţi în privinţa modului în care au soluţionat dosarele. "Magistraţii, după cum ştiţi, în activitatea lor se bucură de independenţă, deci nu pot să fie audiaţi despre modul în care au soluţionat anumite dosare sau anchete. Dacă sunt audiaţi, sunt audiaţi pentru alte activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează", a subliniat Eugen Nicolicea.

Cvorumul la comisii, abrogat

"Am abrogat un articol din Regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo 8 decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele 8 decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională. La votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum, atunci de ce ar fi nevoie la comisii?", a adăugat Nicolicea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI