A fost identificat: Ce loc ocupă Iisus „ÎN REŢEA”

A fost identificat: Ce loc ocupă Iisus „ÎN REŢEA”

Site-ul Wikipedia este un fel de reţea, iar fiecare pagină a site-ului este un nod din această reţea...

Potrivit unui studiu realizat recent de către mai multe universităţi europene, cea mai influentă personalitate istorică de pe site-ul Wikipedia este suedezul Carl Linné, inventatorul sistemului de clasificare a plantelor şi animalelor, iar pe locul al doilea în acest top se situează Iisus.

După cum notează şi washingtonpost.com, pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au avut nevoie de un proces matematic destul de îndelungat. Ei au considerat că site-ul Wikipedia este un fel de reţea. Iar fiecare pagină a site-ului este un nod din această reţea. Link-urile dintre pagini reprezintă şi legături între noduri. Nodurile cu cele mai multe link-uri tind să fie cele mai importante.

Doi algoritmi

Pentru determina cea mai influentă personalitate de pe Wikipedia, cercetătorii au analizat 24 de "ediţii" ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu diferă prea mult de algoritmii folosiţi de Google pentru a afişa principalele rezultate ale căutărilor efectuate. Algoritmii au ţinut cont de numărul nodurilor, al link-urilor acestora şi de distanţa dintre ele. Cercetătorii au identificat astfel paginile care au influenţat cel mai mult celelalte pagini din reţea şi au alcătuit două liste (în funcţie de doi algoritmi) cu cele mai influente personalităţi de pe plan mondial.

Conform descoperă.ro, pentru algoritmul PageRank, acelaşi care este folosit şi de motorul de căutare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linné. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein şi regina Elizabeth a II-a.

Pentru algoritmul 2D Rank, care foloseşte o formulă diferită de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin şi Barack Obama.

 

Ne puteți urmări și pe Google News