A fost descoperită fundaţia Cetăţii Timişoara

A fost descoperită fundaţia Cetăţii Timişoara

Fundaţia fostei cetăţi a Timişoarei, veche de 300 de ani, construită în stil Vauban, a fost descoperită în timpul lucrărilor de construcţie a unei clădiri de birouri din zona Pieţei 700. Arheologii au descoperit cărămida care căptuşea miezul de lut al fortificaţiei vechii cetăţi medievale.

"Zidurile care îmbrăcau cetatea în stil Vauban sunt foarte importante pentru că putem face, pe ele, observaţii legate de construcţia şi volumul de muncă necesar construirii cetăţii. Fortificaţia Timişoarei a fost construită de-a lungul a 35 de ani. Cu ocazia acestei descoperiri surprindem atât tehnicile folosite în construirea fortificaţiei, cât şi volumul de muncă depus", a declarat Alexandru Szentmiklosi, coordonatorul şantierului arheologic. Din descoperirile anterioare, arheologii ştiau că toată fundaţia escarpei şi contraescarpei era construită pe piloni de lemn. "Acum am putut observa cum a fost construită această structură de lemn: în adâncime se băteau pilonii de stejar, care sprijineau o structură rectangulară de bârne (lungi de 10 metri cu o lăţime de 30 de centimetri şi o înălţime de 20 de centimetri) ce se îmbinau între ele şi, deasupra lor, transversal, erau dispuse alte bârne transversale, carourile obţinute având 1,4 X 0,7 metri. Acestea erau umplute cu cărămizi", a mai explicat arheologul.

Ziduri demolate în 1891

În urma asediului care a dus la cucerirea Timişoarei de către ducele Eugeniu de Savoia, vechea cetate medievală, care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare a fost grav afectată, din oraşul medieval păstrându-se doar şapte clădiri. În anul 1730 a început construcţia noii fortificaţii de tip Vauban, finalizarea lucrărilor având loc abia în 1765. Noua fortificaţie a cuprins între zidurile ei o suprafaţă de 53 de hectare. La finele secolului al XIX-lea zidurile au fost considerate un factor restrictiv în dezvoltarea oraşului. În anul 1891 se demolează parţial fortificaţia, cele peste 20 milioane de cărămizi rezultate fiind utilizate la fundaţia noilor clădiri şi la pavarea străzilor.

Ne puteți urmări și pe Google News