A fost descoperit cel mai vechi atac al unui rechin asupra unui bărbat
- Alice Barbu
- 28 iunie 2021, 10:09
În urmă cu aproximativ 3000 de ani, un rechin a ucis un om în apropierea Japoniei. Întâlnirea dintre cei doi s-a lăsat cu multe cicatrici, găsite pe scheletul bărbatului, părți ale corpului său neputând fi vreodată recuperate.
Analiza oaselor persoanei decedate, care a fost excavată dintr-un cimitir comunal din Okayama, a scos la iveală 790 de leziuni traumatice, cum ar fi tăieturi, fracturi și scobituri adânci, în formă de V. Astfel de răni se potrivesc cu cele lăsate de rechini, ceea ce face ca acest caz să fie cel mai vechi din lume, cu aproximativ 1.000 de ani mai vechi decât titularul recordului anterior.
„Această descoperire oferă nu numai o nouă perspectivă asupra Japoniei, ci este și un exemplu rar al arheologilor care sunt capabili să reconstruiască un episod dramatic din viața unei comunități preistorice”, a spus co-autorul studiului, Mark Hudson, arheolog la Institutul pentru Știința Istoriei Umane din Jena, Germania.
Rănile bărbatului au fost atât de numeroase, încât s-a constatat că acesta a murit din cauza pierderii de sânge și a șocului suferit în momentul atacului. Oamenii de știință au declarat că victima a rămas o perioadă mai lungă de timp în apă, fiind suficient pentru a permite rechinului să se hrănească cu corpul după moarte.
Atacat și după moarte
Situl Tsukumo a fost descoperit în 1860, iar primele săpături arheologice au avut loc în 1915. Din acel moment, arheologii au găsit peste 170 de rămășite umane îngropate acolo. Acest caz, cu astfel de leziuni, a fost singurul descoperit. Se presupune că bărbatul a murit între 1370 î.Hr. și 1010 î.Hr., majoritatea leziunilor fiind găsite pe bazin, la piciorul stâng, pe umeri și brațe. Îi lipseau mâna stângă și piciorul drept, iar piciorul stâng fusese pus invers în mormânt.
Aproape toate coastele fuseseră mușcate și fracturate, iar cutia toracică și abdomenul au fost extirpate. Rănile erau concentrate în jurul șoldului și al piciorul stâng, sugerând că bărbatul și-ar fi putut pierde mâna stângă în timp ce încerca să se apere în timpul atacului. Brațele și picioarele au fost mușcate din diferite direcții, autorii studiului constatând că rechinul a continuat să atace și după ce bărbatul a murit.
Ce tip de rechin ar fi putut să-l atace ? Rechinii tigru și rechinii albi sunt prezenți în Marea Seto din Japonia, trăind chiar lângă locul unde a fost îngropat cadavrul. Se cunoaște că ambele specii de rechini atacă oamenii, însă astfel de atacuri sunt rare, motiv pentru care cercetătorii au considerat că rechinul a fost provocat, a spus Live Science.