Un bărbat din Republica Moldova a folosit ambulanţa ca să distrugă gardul vecinului, care i-ar fi datorat bani.
Incidentul a avut loc în satul Vulcăneşti, o comunitate de romi din raionul Nisporeni, stânga Prutului. Buclucaşul, supărat că vecinul refuza să-i întoarcă o pretinsă datorie, a pus la cale răzbunarea.
Acesta a telefonat la serviciul de urgenţă, solicitând ambulanţa că cineva se simte foarte rău. Când ambulanţa cu medici a ajuns la solicitant, acesta l-a atacat pe şofer, l-a dat cu forţa jos din maşină, a urcat la volan şi a intrat cu viteză în gardul, apoi în porţile vecinului.
Motivul pentru care a fost distrus gardul
Buclucaşul îl învinuia pe vecin că i-a furat din casă nişte bunuri pe care, la rândul său, le furase din Germania şi urma să le vândă la piaţă. Acesta i-a cerut învinuitului să-i plătească pentru bunurile dispărute, iar el a refuzat.
Poliţia din Nisporeni l-a reţinut pe răzbunătorul din Vulcăneşti, eliberându-l peste trei ore, după ce i-a fost întocmit un proces verbal pentru huliganism. Păgubaşii, spitalul din Nisporeni şi gospodarul rămas fără gard, urmează să se adreseze în instanţa civilă dacă nu li se vor restitui pagubele de bună voie.
Comunitatea cu propria lege
Vulcănești face parte din comuna Ciorești, raionul Nisporeni, și numără puțin peste o mie de locuitori, majoritatea fiind de etnie romă. Localitatea impresionează prin contrastele pe care le întâlneşti la fiecare pas. Alături de gospodăriile de lux și casele excentrice, cu camere de supraveghere instalate la fiecare colț şi bolizi de ultimă generație, vezi şi multe case sărăcăcioase. Maneliștii români, Florin Salam, Adrian Minune și Nicolae Guță sunt lăutarii preferați la multe nunți și cumetrii care se joacă în Vulcănești, iar însemnul bunăstării sunt bijuteriile masive din aur pe care le poartă atât femeile, cât şi bărbaţii. În acelaşi timp, mulţi copii din sat nu merg la şcoală sau grădiniţă, iar numărul maturilor analfabeţi este foarte mare.
Oamenii care trăiesc aici se conduc de niște legi nescrise ale comunității romilor, care permit răzbunările şi chiar izgonirea din localitate a rudelor unui membru al comunității dacă acesta este învinuit de omor.