A crescut oferta de joburi faţă de anul trecut

A crescut oferta de joburi faţă de anul trecut

Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă şi firmele de recrutare specializate pun la bătaie un număr mai mare de locuri de muncă decât în 2011.

Dacă în ultimii ani piaţa forţei de muncă a stagnat, acum se înregistrează o creştere uşoară a ofertei de joburi.

Conform celor declarate de firme la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) se remarcă o creştere cu 6,33% a numărului de posturi vacante faţă de anul trecut: sunt 10.864 de posturi, iar anul trecut erau, în aceeaşi perioadă, 10.217. Cei fără studii - la Forţele de Muncă, absolvenţii - la firme

"Oferta ANOFM este dedicată în special celor fără studii superioare. Aici se oferă posturi de contabili, agenţi vânzări şi paznici. Cine doreşte un post bun la o companie mare şi are studii superioare trimite CV la agenţii de recrutare şi la departamentele de resurse umane ale companiilor. Oferta agenţiilor de recrutare a crescut de la lună la lună în ultimul an cu câteva sute de posturi", ne-a explicat Dumitru Mihai, specialist în piaţa muncii.

La cel mai mare târg de recrutare, de la Sala Palatului, organizat în weekend, "s-au oferit în special slujbe în resurse umane, suport tehnic, IT, dezvoltare şi mentenanţă software, logistică, vânzări şi relaţii cu clienţii", a precizat Delia Moreanu, PR în cadrul Catalyst, firma organizatoare. Trendul pozitiv s-a văzut şi aici: la ediţia din toamnă au fost 2.500 de slujbe, acum 3.000. "Standul nostru a fost vizitat de peste 1.200 de persoane interesate de o carieră în IT. Viitorilor noştri colegi le vom oferi traininguri de specializare şi un pachet de beneficii atractiv", ne-a explicat Daniela Bichir, vicepreşedinte resurse umane SIVECO. "S-au oferit în special posturi în contabilitate, resurse umane, suport tehnic, dezvoltare software, logistică, vânzări şi relaţii cu clienţii.“ DELIA MOREANU, reprezantant Catalyst

CONFIRMARE

Şomajul a scăzut

"Dezgheţul" de pe piaţa muncii este confirmat şi de rata şomajului. Astfel, la sfârşitul lunii februarie 2011, şomajul la nivel naţional a fost de 6,58%, mai mic cu 1,75 puncte procentuale decât în luna februarie 2010. Numărul total de şomeri era de 600.308 persoane.

În schimb, la sfârşitul lui februarie 2012, şomajul a fost 5,27%, mai mic cu 1,40 puncte procentuale decât cea din luna februarie 2011. Numărul total de şomeri era de 473.866.

Ne puteți urmări și pe Google News