A condus Gestapoul din Austria, apoi a spionat pentru Occident după război

A condus Gestapoul din Austria, apoi a spionat pentru Occident după război

Șeful poliției naziste de la Viena, care a organizat deportarea evreilor în lagărele de concentrare, a fost angajat după război de serviciul de informații al RFG.

Franz Josef Huber (foto) și-a început cariera ca ofițer de poliție la München, în timpul Republicii de la Weimar, intrând apoi în Partidul Național Socialist în 1937.

Datorită muncii sale anterioare în poliție, a fost imediat numit la biroul lui Heinrich Müller, șeful Gestapo, poliția secretă nazistă.

După anexarea Austriei de către Germania în 1937, Partidul Național Socialist l-a trimis pe Huber la Viena, unde a supervizat toate investigațiile criminale și politice ale Gestapo.

Ne puteți urmări și pe Google News

A rămas șeful poliției secrete naziste în capitala Austriei până în decembrie 1944. Sub conducerea sa, filiala vieneză a devenit cel mai mare birou teritorial al Gestapo, după cel din Berlin, având aproape o mie de agenți.

Huber însuși se afla în contact permanent cu Adolf Eichmann, cel care a fost creierul logistic al holocaustului. Circa 66.000 de evrei austrieci, majoritatea dintre ei locuind în Viena, au pierit în lagărele de concentrare germane, în timpul activității lui Huber.

În mai 1945, după capitularea Germaniei, Huber s-a predat forțelor americane și a stat închis pentru aproape patru ani.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.