Ministerul rus al Apărării a declarat că întregul echipaj al navei de război „Moscova”, despre care se spune că ar fi fost lovită de Ucraina în Marea Neagră miercuri seara, a fost evacuat după ce o explozie a muniției a dus la un incendiu. Crucișătorul rus al Flotei Mării Negre a fost grav avariat, a informat presa de stat rusă TASS.
UPDATE: Ministerul rus al Apărării a prezentat noi informații despre nava-amiral a Flotei din Marea Neagră, despre care ucrainenii susțin că au avariat-o grav în urma unui tir cu rachete.
Incendiul de pe crucișătorul Moskva (Moscova) este sub control. Nu sunt flăcări vizibile iar muniția nu mai explodează. Nava încă plutește iar blindajul nu a fost avariat.
Ministerul rus mai spune că echipajul crucișătorului lansator de rachete a fost evacuat cu ajutorul navelor flotei de război a Rusiei din Marea Neagră și se iau, în prezent, măsuri pentru remorcarea crucișătorului în port. Ministerul rus nu a precizat cauza incendiului care ar fi provocat explozii pe crucișătorul Moskva, aceasta fiind în curs de stabilire.
Ştirea iniţială
Ministerul rus al Apărării spune că întregul echipaj al navei de război Moscova a fost evacuat după detonarea muniției. Ucraina a susținut anterior că a lovit crucișătorul cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. Au apărut rapoarte contradictorii de la ucraineni și de la ruși în legătură cu incidentul în care a fost implicată nava de război a Rusiei, „Moscova”, din Marea Neagră.
Autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit-o cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube mari. Iar guvernatorul Maksim Marchenko a declarat pe Telegram: „A fost confirmat că crucișătorul de rachete Moscova a mers astăzi exact acolo unde a fost trimis de polițiștii noștri de frontieră pe Insula Șerpilor”.
Rusia plănuiește marele atac în estul Ucrainei
Ucraina a spus că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă uriașă în curând în estul țării. După ce și-a retras forțele din nordul Ucrainei, inclusiv din suburbiile Kievului pustiite sub ocupația sa, Rusia a declarat că principalul său obiectiv este estul Ucrainei.
„Credem că luptele active vor începe în aceste zone în cel mai apropiat timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk.
Un oficial american a declarat că Rusia încearcă să-și întărească și să-și aprovizioneze trupele în regiunea Donbas. Cel mai mare premiu pe care Rusia vrea să-l cucerească în Donbas este Mariupol, principalul oraș-port din est, unde se crede că mii de oameni au murit în urma unui asediu de aproape șapte săptămâni.
Dacă Rusia va captura în cele din urmă Mariupol, ar putea lega mai bine trupele care avansează dinspre est cu cele din peninsula anexată Crimeea și ar putea să își mute atenția către o nouă încercare de a încercui principala forță ucraineană în est.
SUA trimite în Ucraina artilerie grea, blindate şi ambarcațiuni de apărare
Președintele american Joe Biden a anunțat o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv artilerie grea, înaintea unui atac mai larg al Rusiei, așteptat în estul Ucrainei. Pachetul, care aduce ajutorul militar total de când forțele ruse au invadat în februarie ajunge la peste 2,5 miliarde de dolari, şi include sisteme de artilerie, cartușe de artilerie, transportoare blindate de personal și ambarcațiuni de apărare de coastă fără pilot, a declarat Biden într-o declarație după un apel telefonic cu Zelenski.
Departamentul de Stat al SUA a apărat acuzația lui Biden conform căreia Rusia comite un genocid în Ucraina, spunând că forțele sale încearcă să distrugă țara și populația sa civilă. Biden a lansat acuzația forțelor președintelui Vladimir Putin pentru prima dată marți. „Voi prezice că ceea ce a numit președintele Biden este ceea ce probabil vom găsi în cele din urmă când vom fi capabili să adunăm toate aceste dovezi”, a declarat oficialul numărul trei al departamentului de stat, Victoria Nuland, pentru CNN. „Pentru că ceea ce se întâmplă pe teren nu este un accident.”
Macron refuză ideea de genocid în Ucraina
Președintele francez, Emmanuel Macron, a refuzat să repete acuzația lui Biden că Rusia comite „genocid” împotriva ucrainenilor, avertizând că escaladarea verbală nu va ajuta la încheierea războiului. Președintele SUA a declarat marți că „a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să șteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean”. Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a descris comentariile lui Biden drept „inacceptabile”.
Peste 1.000 de soldați marini ucraineni care apără orașul-port asediat Mariupol s-au predat, a susținut Moscova. Într-una dintre cele mai critice bătălii ale războiului, ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că 1.026 de soldați din Brigada 36 Marină a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, au „depus armele în mod voluntar” în apropierea fabricii de fier și oțel Ilici din oraș. Nu a existat o confirmare independentă a revendicării.
Retragerea Rusiei din jurul Kievului a dus la descoperirea unui număr mare de civili aparent masacrați, atrăgând condamnări internaționale și solicită o anchetă pentru crime de război. Șeful poliției districtului Kiev a declarat că cadavrele a 765 de civili, inclusiv 30 de copii, au fost găsite în jurul capitalei.
Trupele ruse suferă de „moralul scăzut și dezamăgirea” unora dintre trupele mai tinere. Vorbind a o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că liderii trupelor ruse sunt „frustrați” pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă.
Mai mulţi președinți de state s-au deplasat la Kiev
Președinții a patru țări care se învecinează cu Rusia – Polonia, Estonia, Lituania și Letonia – s-au deplasat la Kiev într-o demonstrație de sprijin pentru omologul lor ucrainean și pentru trupele sale aflate în conflict. Apoi a venit refuzul raportat al Kievului de a se întâlni cu președintele german, Frank-Walter Steinmeier, care a vizitat Polonia marți și a spus că plănuise să plece mai departe în Ucraina, dar „nu a fost dorit”. Fostul ministru de externe german se confruntă cu critici dure pentru politica sa trecută de apropiere de Moscova.
Zelenski le-a spus parlamentarilor estoni, fără a furniza dovezi, că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina. Forțele ucrainene din Mariupol au spus că o dronă a aruncat o substanță otrăvitoare asupra orașului, dar nu a existat nicio confirmare independentă că Rusia a folosit arme chimice interzise.
Guvernul Regatului Unit a impus sancțiuni altor 206 persoane ca răspuns la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, inclusiv 178 de persoane despre care a spus că au fost implicate în susținerea republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk. Liz Truss, secretarul de Externe, a declarat că cele mai recente sancțiuni au fost impuse ca răspuns direct la „atacuri oribile cu rachete” asupra unei gări din Kramatorsk, estul Ucrainei, care au ucis zeci de civili, informează theguardian.