Pielea are nevoie de o îngrijire specială în sezonul rece. Cele mai bune sfaturi de la specialiști

Pielea are nevoie de o îngrijire specială în sezonul rece. Cele mai bune sfaturi de la specialiști Sursa foto: Arhiva EVZ

Sezonul rece poate provoca un anumit disconfort pielii, așa că trebuie să îi acordăm o atenție sporită în perioada iernii. Aerul rece și urcat poate duce la apariția roșeții, mâncărimi sau iritație, așa că specialiștii vin în ajutorul nostru cu o serie de sfaturi care să ne mențină pielea sănătoasă chiar și atunci când termometrele indică temperaturi sub zero grade.

Toți știm că, pe perioada iernii, pielea are nevoie de o hidratare mai intensă în comparație cu alte anotimpuri. Sunt mulți factori care provoacă mâncărime, roșeață și iritație, așa că dermatologii vin cu o serie de sfaturi pentru a ne menține pielea sănătoasă și în perioada rece a anului.

Nu doar hidratarea este esențială în această perioadă, ci trebuie luate în calcul multe alte aspecte. Printre sfaturile oferite de specialiști se numără și câteva schimbări pe care trebuie să le faci în rutina zilnică.

După un duș nu tocmai fierbinte, "uscați pielea și aplicați o cremă hidratantă groasă la câteva minute după baie pentru a sigila apa în piele", spune Linda Stein Gold, MD, dermatolog la Henry Ford Hospital din West Bloomfield, Michigan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfaturi pentru o piele sănătoasă în sezonul rece

1. Ține sub control umiditatea din casă

Specialiștii recomandă achiziționarea unui umidificator, nu doar pentru piele. Acest aparat este benefic pentru sănătate, el putând ține în frâu umiditatea din casă. Este recomandat ca aparatul să fie pus în camera unde petreci cel mai mult timp, însă și în dormitor.

2. Nu încălzi locuința exagerat

Atunci când iarna bate a ușor, toți avem obiceiul să creștem temperatura din casă. Acest lucru nu este deloc benefic pentru pielea noastră. Conform specialiștilor, căldura centrală poate face ca aerul din casa ta să fie și mai uscat. Tocmai din acest motiv este recomandat să menții o temperatură optimă, de până la 23 de grade Celsius.

3. Dușurile fierbinți nu sunt prietene cu pielea noastră

Marea majoritate a persoanelor cresc temperatura apei atunci când fac baie în sezonul rece. Acest lucru nu este deloc recomandat pentru pielea noastră. Specialiștii susțin că indicat este să facem dușuri scurte, de 5 până la 10 minute, cu apă călduță. Nici mâinile nu trebuie să le spălăm cu apă fierbinte. Tot apa călduță sau chiar rece este indicată atunci când te speli pe mâini.

4. Alege un săpun sau gel de duș fără parfum

Folosirea unui produs cosmetic necorespunzător poate provoca iritații și mâncărimi la nivelul pielii. De cele mai multe ori, parfumurile din săpunuri pot fi iritante, așa că specialiștii ne recomandă să alegem produsele mai blânde. În sezonul rece, trebuie să acordăm o atenție mai mare produselor de îngrijire pe care le folosim. Este recomandat să optăm pentru ceva care ne oferă și hidratare. Pentru o piele mai puțin uscată, dermatologii ne recomandă să folosim mai puțin săpun iarna.

5. Schimbă rutina zilnică de îngrijire

Iarna, încearcă să folosești cât mai mult produse de curățare a tenului pe bază de creme sau uleiuri. Produsele astringente trebuie folosite cu moderație deoarece conțin alcool și ne pot usca pielea. Pe timpul nopții, încercați să folosiți produse cât mai bogate în substanțe hidratante. Nu uitați nici de buze. Aplicarea unui balsam de tip vaselină sau unt vă va menține buzele sănătoase și hidratate.

6. Acordă o atenție mai mare mâinilor

Corpul este destul de bine îmbrăcat iarna, însă cel mai mare contact cu frigul este în zona feței și în zona mâinilor. "Cel mai bine este să folosiți o cremă sau un unguent în timpul iernii. Loțiunile sunt mai bune în climatele mai calde și umede. Și nu uitați de mâini", spune Dr. Stein Gold. Spălarea mâinilor în acest sezon face ca ele să devină mai uscate, așa că acordă o atenție sporită atunci când le hidratezi.

7. Nu uitați de crema pentru protecție solară

Pentru unii poate sună ciudat să folosești crema de protecție solară și iarna, însă acest aspect ajută extrem de mult pielea. În zilele luminoase de iarnă, zăpada reflectă razele soarelui, până la 80%, potrivit Skin Cancer Foundation, crescând astfel riscul de expunere. Chiar dacă nu stați la soare ci sunteți pe pârtia de schi, este indicat să aplicați o cremă pentru protecție solară pe față.

8. Îmbrăcămintea adecvată este un factor important

Dacă ne dorim ca pielea noastră să nu sufere iritații în sezonul rece, îmbrăcămintea joacă un rol extrem de important. Specialiștii recomandă să evităm ca lâna sau alte materiale aspre să ne atingă direct pielea. Ele ne pot provoca mâncărimi, iritații și pot usca pielea.

9. Nu uitați să vă hidratați

"Uneori, atunci când pielea este foarte uscată, poate fi ajutată de alimente sau suplimente care conțin acizi grași omega-3 sau omega-6, cum ar fi uleiul de pește și uleiul de in. În cea mai mare parte, însă, este important să ajutăm pielea să se hidrateze din exterior", spune Barbara R. Reed, MD, dermatolog în practică privată la Denver Skin Clinic.

10. Schimbă întotdeauna hainele ude

Purtarea hainelor și a pantofilor uzi vă poate irita și mai mult pielea și poate provoca mâncărimi. Dacă mănușile, șosetele și pantalonii se udă, asigurați-vă că le scoateți cât mai repede posibil. Este extrem de important ca pielea să nu stea o perioadă lungă de timp în medii umede. Acest lucru poate provoca iritații și duce la deshidratare.