Aflat pe val, deși e extrem de contestat, premierul maghiar Viktor Orban i-a făcut o vizită în SUA fostului preşedinte american Donald Trump. Eveniment care poate anticipa viitoare mișcări de forță în zona conservatoare, dar și la nivelul politicii globale. Planeta fierbe, se rup , se înfiripă noi alianțe, cert e că omenirea e la o răscruce. Robert Turcescu și invitații săi au analizat punctul de cotitură în care ne aflăm.
Întâlnirea dintre Orban și Trump nu e întâmplătoare, într-un an cu adevărat istoric. Politicienii s-au înţeles ca doi buni și vechi prieteni, au făcut poze şi au avut declaraţii comune.
S-au întâlnit două „oi negre" ale politicii mondiale?
Totul s-a petrecut la doar câteva zile distanţă de momentul în care Orban a fost etichetat aproape unanim ca oaia neagră a Europei după declaraţiile rasiste făcute la Tuşnad. Semn că în politică nu contează textul, ci contextul. Bogdan Comaroni, Tavi Hoandră, Victor Ciutacu şi gazda lor în studioul EVZ-Capital, Robert Turcescu, au fost iarăşi „incorecţi politic”.
Dacă mai toată Europa l-a pus la zid pe liderul maghiar, fostul președinte american a declarat public că Orban este „unul dintre puținii care înțelege mersul lumii de azi", a amintit moderatorul. În podcastul de joi s-a vorbit despre ipocrizia şi cinismul tot mai evidente în politica mondială, vizibile în dubla măsură cu care sunt tratați cei doi faimoși politicieni.
Ciutacu: Orban e tot mai puternic
În opinia lui Victor Ciutacu, politicienii români au o memorie foarte scurtă. „Vă mai amintiți când Orban era marele prieten al românilor? Pe vremea PSD (n.r. - când PSD era la guvernare, în epoca Dragnea), Orban era o lumină a democrației". Totuși, în momentul de față premierul Ungariei e mai puternic, crede jurnalistul de televiziune.
Orban și Trump își pregătesc ascensiunea într-un club exclusivist
Jurnalistul Bogdan Comaroni a opinat că întrevederea la cel mai înalt nivel dintre Trump și Orban arată o intenție a ambilor de a-și relansa cariera. E vorba însă de un cerc exclusivist, unul dintre cele care luptă împotriva directivelor mai-marilor lumii de la Davos. „Orban își pregătește, ca și Trump, o ascensiune într-un club exclusivist. Se formează o nouă împărțire a lumii. O lume multipolară caută și găsește soluții proprii contra Occidentului (n.r.- a curentului progresist)", a argumentat Comaroni.
Moderatorul emisiunii a confirmat că este deja un fenomen, lumea se rescrie într-un ritm alert, cu noile mișcări care se opun exceselor globalismului. Robert Turcescu a lansat un îndemn să acordăm atenție vizitei lui Orban. „We love Hungary, deci e serios".
Emisiunea integrală: