Guvernul Orban și-a trimis solul la Parlament. Există un plan B pentru starea de alertă? „Vor fi încercate alte soluții”
- Lucian Ionescu
- 10 iunie 2020, 13:21
Secretarul de Stat, Raed Arafat s-a dus, miercuri, împreună cu medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, dar și despre soluții alternative.
„Vor fi încercate alte soluții. Vom încerca să vedem legislația actuală ce ne permite să facem.
Pe legislația situației de urgență există modalități și mijloace care ne-ar permite să acționăm, dar nu neapărat la nivelul la care am făcut acum.
Va fi mult mai greu să luăm nu numai decizii, să le implementăm mai degrabă. trebuie stabilit ce se va întâmpla cu purtatul măștii, cu regulile luate de distanțare, astea nu sunt prevăzute nicăieri", a afirmat Raed Arafat.
Inițiativei Guvernului Orban, susținută de președintele Iohannis, de a prelungi starea de alertă, se opun partidele din opoziție, respectiv PSD, ALDE şi ProRomânia.
Acesta este motivul pentru care Raed Arafat a fost trimis la Parlament, pentru a-l convinge pe Marcel Ciolacu să voteze prelungirea stării de alertă.
În cazul că prelungirea stării de alertă nu va fi votată în Parlament, ultima zi de restricţii va fi 21 iunie, iar în aceste condiții, măsurile de distanţare socială pe stradă sau în restaurant, nu vor mai fi obligatorii.
De asemenea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a afirmat că, referitor la prelungirea stării de alertă, speră ca parlamentarii „să fie raţionali şi să gândească strict în contextul pandemiei şi nu politic".
Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi că se impune prelungirea stării de alertă, dar că măsurile restrictive vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare, şi le-a transmis parlamentarilor un apel la responsabilitate.
„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.
Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.
Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior - extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.
Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.
Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.
Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.
Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.
Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!", a declarat Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro