Evenimentul Zilei > Actualitate > Ping-pong de 26 de milioane de lei cu clasa pregătitoare. Unele şcoli au cumpărat mobilier DEGEABA
Ping-pong de 26 de milioane de lei cu clasa pregătitoare. Unele şcoli au cumpărat mobilier DEGEABA

Ping-pong de 26 de milioane de lei cu clasa pregătitoare. Unele şcoli au cumpărat mobilier DEGEABA

După ce şcolile au cumpărat mobilier special pentru cei mici, au afl at că pregătitoarea s-ar putea muta înapoi la grădiniţă

Peste 130.000 de copii au fost deja înscrişi la pregătitoare, aproape 8.000 de profesori se pregătesc să participe la cursuri de formare speciale, programa a fost definitivată, iar 85% dintre şcoli au deja mobilierul necesar pentru clase.
Deşi lucrurile au intrat oarecum în normalitate, oficialii Ministerului Educaţiei atacă, de câte ori au ocazia, decizia de înfiinţare a acestei clase şi funcţionarea ei în cadrul şcolilor, proiect moştenit din mandatul lui Daniel Funeriu.
Cu câteva zile în urmă, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, spunea că după primul semestru copiii de pregătitoare s-ar putea muta din nou la grădiniţă. Ce se întâmplă, în acest caz, cu mobilierul achiziţionat de şcoală special pentru cei mici, pentru care Ministerul Educaţiei a alocat 26 de milioane de lei?
"Mobilierul ar putea fi repartizat altor şcoli, pentru că acolo unde nu sunt probleme cu spaţiul, pregătitoarea poate rămâne în şcoală", spune Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.
Situaţia, "în ceaţă"
Fedorca a criticat în repetate rânduri clasa pregătitoare şi spune că investiţia făcută prin Ministerul Educaţiei nu era necesară.
"Clasa aceasta pregătitoare a fost lipită de şcoli fără a se face un studiu de impact şi fără a se urmări interesul copilului. Analiza de după primul semestru ne va arăta unde se impune mutarea la grădiniţă".

Întrebat în ce va consta această analiză, Fedorca a spus că nu ştie şi că se va ocupa de ea Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei.
Deşi cele mai multe dintre şcoli sunt pregătite deja pentru a-i primi pe cei mici din toamnă, există şi instituţii cu probleme. Este cazul Şcolii 280 din Capitală, unde, spune directorul Gabriel Silvăşeanu, "situaţia e încă în ceaţă".
"Pregătirile pentru această clasă sunt, deocamdată, la nivel zero", sintetizează Silvăşeanu . "Ne lipseşte spaţiul, ne lipseşte mobilierul şi avem deficit de patru învăţătoare, dintre care două pentru pregătitoare".
În şcoală se învaţă deja în trei schimburi, iar cele patru clase pregătitoare nou formate ar impune, spune directorul, un al patrulea schimb. Legea nu permite însă o astfel de măsură, aşa că Gabriel Silvăşeanu vrea să "împrumute" câteva săli de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", aflat tot în Sectorul 5.
Cel mai probabi, micuţii înscrişi la Şcoala 280 şi dascălii lor vor merge la "Lazăr". "E o soluţie care va nemulţumi mulţi părinţi, însă efectiv nu avem spaţiu", explică directorul.
"S-ar putea ca după primul semestru să decidem mutarea pregătitoarei la grădiniţă. Vom face un studiu, dar nu ştiu deocamdată ce va presupune."
STELIAN FEDORCA, secretar de stat
Lecţii pentru profesori
În Capitală, cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare încep cursurile după data de 20 august, după următorul program:
20-24 august: programul de formare a formatorilor
27 august-7 septembrie: formarea cadrelor didactice de către formatori. În Capitală vor fi două grupe, iar cursurile durează opt ore/zi
27-31 august: formarea primei grupe
3-7 septembrie: formarea celei de-a doua grupe
10 septembrie-28 octombrie: formatorii vor acorda suport online cursanţilor- 94 de ore online
29 octombrie-3 noiembrie: evaluarea finală a cursanţilor.