Iran: A fost depășită limita impusă rezervelor de uraniu slab
- Bancila Irina
- 1 iulie 2019, 18:59
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a anunţat luni că Iranul a depăşit limita impusă rezervelor iraniene de uraniu slab îmbogăţit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Stocul de uraniu iranian slab îmbogăţit a depăşit pragul prevăzut de Acordul de la Viena din 2015, anunţă Zarif.
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a anunţat că Iranul a depăşit limita impusă rezervelor iraniene de uraniu slab îmbogăţit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, potrivit agenţiei semioficiale iraniene de presă Isna, relatează AFP., citat de romaniatv.
„Pe baza informaţiilor pe care le deţin, Iranul a depăşit limita de 300 de kilograme” de uraniu slab îmbogăţit, a declarat Mohammad Javad Zarif Isna. „Am anunţat (această depăşire a limitei) în avans”, a adăugat Zarif, iar aceste anunţuri precedente ale Teheranul spun ”foarte clar ce vom face” în continuare, a subliniat el. „Noi considerăm că este dreptul nostru (să acţionăm astfel) în cadrul (a ceea ce permite) JCPOA” - acronimul englez al „Planului comun de acţiune”, numele oficial al Acordului internaţional în dosarul nuclear încheiat la Viena în 2015, a mai declarat şeful diplomaţiei iraniene.
Depăşirea acestui prag autorizat de 300 de kilograme a fost anunţată, de asemenea, la Viena de către o sursă diplomatică. „A existat o depăşire”, a declarat pentru AFP această sursă, care a cerut protecţia anonimatului, fără să poată preciza cât de mare este această depăşire.
În ripostă faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a scoate unilateral Statele Unite din acest pact, în mai 2018, şi de a reimpune sancţiuni Iranului, Teheranul a anunţat, la 8 mai, că nu se mai consideră obligat să respecte două praguri stabilite prin Acordul de la Viena - şi anume cel impus rezervelor iraniene de apă grea (130 de tone) şi cel care limitează stocul de uraniu slab îmbogăţit (300 de kilograme).
Teheranul a ameninţat totodată să-şi reia - începând de la 7 iulie - activităţi de îmbogăţire a uranului la un nivel mai mare decât nivelul maxim stabilit prin Acordul de la Viena - şi anume de 3,67% - şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), dacă celelalte state care sunt în continuare părţi la acord - China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia - nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane ce i-au fost reimpuse.