Românii au bani doar de mâncare, băutură și Fisc
Românii dau aproape jumătate din banii câștigați pe mâncare și băutură, reiese din ultima statistică INS. Imediat după ce se asigură că au ce mânca și ce bea, românii își plătesc cu religiozitate dările către stat.
În primul trimestru al acestui an, venitul mediu lunar al unei familii din România a fost de 4.542 lei pe gospodărie şi 1.752 lei de persoană. Din această sumă, 61,2 la sută sunt cheltuieli de consum, din care 40 la sută înseamnă doar mâncare și băutură.
Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în trimestrul unu din acest an, în medie, 33,2 la sută din consumul gospodăriilor, de unde rezultă că 6,8 la sută s-a consumat pe alcool. În ceea ce privește impozitele și alte contribuții către stat, acestea reprezintă 33,4 la sută. Mai rămân foarte puțini bani pentru investiții, producție și economii.
Socotind altfel, din fiecare sută de lei, 40 de lei se duc pe mâncare și băutură, 20 de lei pentru întreținerea locuinței, 7 lei pentru completarea garderobei, tot 7 lei pe transport, 5 lei pentru sănătate. Pentru educație, cărți și spectacole, românii cheltuie 50 de bani la suta de lei. Există o discrepanță uriașă între mediul urban și rural, atât în ceea ce privește veniturile, cât și cheltuielile.
Spre deosebire de anii trecuți, în ceea ce privește cheltuielile făcute cu mâncarea și băutura, românii au mai strâns puțin cureaua.