Tentația verii devine nocivă. Puteți contacta boli grave din piscinele publice!

Tentația verii devine nocivă. Puteți contacta boli grave din piscinele publice!

Puteți contacta boli grave din piscinele publice!

Pe măsură ce temperatura urcă în termomentru, ștrandurile devin singura alternativă pentru cei care vor să se răcorească și nu dispun de posibilitatea unui concediu la malul mării. Majoritatea oamenilor, însă, nu cunosc sau ignoră pericolele care stau ascunse în apă. Mai mult de jumătate din piscinele publice sunt infestate cu bacterii, paraziți sau substanțe chimice. Cel mai grav este faptul că toate acestea la un loc, duc la boli serioase ale pielii sau chiar infecții. De exemplu, infecțiile provocate de criptosporidioza intestinală cresc alarmant, cu aproximativ 13% în fiecare an. Și din nefericire, nici clorul nu mai face față acestei bacterii.

 

Î ntre 2009 și 2017, au fost raportate peste 400 de focare de criptosporidioză, care au provocat 7.465 cazuri de infecție cu această bacterie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește acest aspect și semnalează faptul că între anii 2000 și 2014 au fost descoperite aproximativ 500 de bacterii și paraziți care au fost asociați cu zonele de recreere, inclusiv piscine, căzi cu hidromasaj sau alte locuri de joacă asociate. Acestea au cauzat în total 27.219 de îmbolnăviri și opt decese. Majoritatea deceselor au fost cauzate de bacterii sau alți agenți patogeni și doar 6% de substanțele chimice.

Germenii din piscină

Dintre toate cazurile de îmbolnăviri cauzate de bacterii și viruși, 58% au fost provocate de criptosporidioză, 13% de pseudomonas, bacterie care provoacă erupții cutanate și restul de 16% cauzate de legionella, o bacterie care provoacă boala Legionnaire sau febră Pontiac, o afecțiune mai ușoară care are simptome asemănătoare gripei. „Înghițirea unei singure guri de apă contaminată cu criptosporidioză duce la îmbolnăvirea copiilor sau adulților sănătoși, care vor prezenta timp de mai multe săptămâni episoade repetate de diaree, crampe, greață sau vărsături”, spune Michele Hlavsa de la CDC. Anual, cel puțin 15-20 de cazuri de pacienți cu simptome de diaree sau crampe, sunt strâns legate de înotul în bazinele publice, potrivit CDC

Super-pont: o piscină curată nu miroase a clor!

Atunci când intri într-o piscină publică, ar trebui să știi că mirosul puternic de clor semnalează posibilitatea unui pericol. Izul înțepător pe care îl simțiți nu este, de fapt, dovadă a unei ape curate, ci din contră. Mary Ostrowskim, director la Consiliul American pentru Chimie a declarat că „piscinele tratate corespunzător nu ar trebui să aibă un miros puternic. În momentul în care clorul din apă intră în contact cu mizeria, uleiurile de corp, transpirația, urina sau materiile fecale ale înotătorilor, se produce cloramina. Este vorba aici despre cloramina din piscină, nu cea din clor”.

Așadar, un miros puternic de clor ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când intrăm într-un bazin. Asta înseamnă că trebuie testat nivelul PH-ului din piscină și corectat. Germenii precum criptosporidioza, E. coli sau giardia, sunt răspândite în bazinele publice unde nivelul clorului și PH-ul este prea scăzut. Simptomele celor trei boli includ diaree, scădere în greutate, greață, vărsături, deshidratare și crampe la nivelul stomacului.

Urinatul în piscină

Unele bacterii ajung în apă deoarece mulți clienți ai piscinelor au prostul obicei de a urina în apă sau de a intra în bazin fără să facă duș înainte. În anul 2017, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au testat apa din 31 de piscine publice și au descoperit un nivel ridicat de acesulfam de potasiu. Singura lor concluzie a fost că oamenii urinau în piscină.

„Dacă am vorbi doar despre urină, aceasta nu ar fi o problemă majoră. Dar în cazul piscinelor publice, ea intră în contact cu clorul și transpirația, rezultând un compus toxic”, spun cercetătorii. Soluția acestei probleme, potrivit acestora, ar fi să se pună mai puțin clor în apă. Acesta ar trebui adăugat cu moderație. Clorul în cantități prea mari crește riscul apariției dermatitelor și a infecțiilor cutanate.

 

Prof. dr. Monica Pop: „Tratamentul trebuie recomandat exclusiv de medicul oflatmolog!”

Cele mai frecvente boli transmisibile culese de cei care merg la pisicinele publice sunt cele oftalmologice, pe lângă cele dermatologice. Din păcate, cea mai comună, conjunctivita virală, este și cea mai periculoasă dintre toate. Pe lângă faptul că este extrem de contagioasă, boala se tratează extrem de greu și adesea are complicații. Prof. dr. Monica Pop, manager general al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din Capitală, ne avertizează asupra pericolelor la care ne expunem, pe noi sau pe copiii noștri: „Conjunctivitele virale sau, așa cum li se spune în popor „conjunctivitele de piscină”, sunt foarte periculoase, sunt grave prin natura lor și tratamentul sau vindecarea sunt de lungă durată. Mai rău, vindecarea completă este greu realizabilă și adesea această afecțiune oculară provoacă și complicații”. Boala afectează bilateral, adică prin înroșirea ambilor ochi, se manifestă prin secreție conjunctivală, abundentă și, cu timpul, netratată, boala duce la scăderea vederii. „Tratamentul trebuie recomandat exclusiv de medicul oflatmolog! Nu de medicul pediatru sau de medicul de familie. Boala este una foarte serioasă, răspândită și trebuie abordată doar de un specialist”, mai spune prof. Monica Pop.

 

Despre prevenție

Cea mai bună metodă de a vă feri de bolile oftalmologice și dermatologice în astfel de medii este, în primul rând, alegerea pe sprânceană a acestor locuri. Fiți atenți la curățenie, la mirosuri și evitați folosirea produselor de igienă comune – prosoape, papuci, halate, saltele etc. „Conjunctivita de piscină este foarte contagioasă, deci o dată ce ai intrat în contact cu ea, e foarte posibil să o faci. Ca măsură de prevenție, le recomand oamenilor să se spele pe față, în special în zona ochilor, imediat după ce au ieșit din piscină, cu apă plată”, ne sfătuiește prof. Monica Pop. Dermatologii avertizează și ei că o zi de relaxare la piscină te poate costa săptămâni de tratament. Principalele afecțiuni pe care oamenii le dobândesc din aceste locuri frecventate intensiv de populație sunt micozele, pitiriazis versicolor – o ciupercă, se manifestă prin pete brune sau decolorate și eczemă de contact.