Provocări putiniste la dezbaterile Strategiei de Apărare. Cum a ținut piept ministrul Nosatîi. Video

Provocări putiniste la dezbaterile Strategiei de Apărare. Cum a ținut piept ministrul Nosatîi. VideoMinistrul Anatolie Nosatîi, în Parlament/ Sursa foto: parlament.md

Republica Moldova. Parlamentul a aprobat Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034, prezentată în plen de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Documentul punctează potențialele riscuri în domeniul apărării, inclusiv pe cele de tip hibrid folosite de Federația Rusă pentru a-și spori influența în Republica Moldova. Dezbaterile proiectului nu au trecut fără întrebări provocatoare din partea deputaților pro-ruși. 

Nosatîi: Rusia este un stat agresor

Deputații socialiști au criticat desemnarea Rusiei ca stat agresor și l-au întrebat pe ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, care a prezentat proiectul, cât ar rezista Republica Moldova în cazul unui atac al Rusiei. Aceștia au sugerat că varianta mai bună ar fi menținerea unor relații bune cu Kremlinul.

„Dvs. de nenumărate ori ați stabilit în această strategie agresorul de bază al Republicii Moldova este Federația Rusă. Dacă, nu dă Doamne, se întâmplă că acest lucru devine realitate și vom fi atacați de Rusia, dvs în calitate de comandant al armatei, cât credeți că Republica Moldova va rezista în fața acestei agresiuni? Suntem vocali la tribună, dar de ce nu facem altfel de politică, o politică a păcii, a stabilirii relațiilor?”, a întrebat deputatul socialist Adrian Albu, citat de Unimedia.

Nosatîi a menționat că statele care nu au armată își creează sisteme alternative de apărare, iar Republica Moldova nu trebuie să facă o excepție.

„Componenta de apărare este un domeniu important în orice stat. Putem număra pe degete câte state nu au armată, dar au alt sistem de apărare. Ca statul să fie protejat, ca cetățenii să aibă stabilitate, securitate și pace. Pericolele vin de la analiza mediului de securitate și amenințările la securitatea statului. În cazul nostru vorbim despre Federația Rusă, activitățile căreia le vedem pe parcursul anilor. Se fac cu scopul împiedicării Republicii Moldova pentru a avansa în procesele sale democratice”, a răspuns Anatolie Nosatîi.

Nosatîi: Războiul hibrid rusesc generează riscuri

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 a fost elaborată de Comisia constituită prin Decretul Maiei Sandu. Aceștia au atribuții în domeniul apărării.

În document este evidențiată și agresiunea militară directă a Federației Ruse asupra Ucrainei. Strategia mai identifică o serie de riscuri. Este vorba despre coridorul militar terestru până la hotarele țării noastre. S-a accentuat desfășurarea acțiunilor hibride, dar și staționarea ilegală a forțelor militare ale Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul Nosatîi a menționat că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare reprezintă o amenințare directă.

„Operațiile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor interpuși locali, al unor organizații și grupuri sociale cu orientări radicale din Republica Moldova, generează amenințări directe la adresa securității. A ordinii constituționale, a infrastructurii critice și a bunăstării populației. Totodată, acestea urmăresc să împiedice statul să își apere interesele naționale. Precum și să reducă capacitatea țării de a-și promova obiectivele strategice”, a declarat ministrul.

Anatolie Nosatîi a vorbit și despre neutralitatea Republicii Moldova.

„Statutul de neutralitate nu reprezintă un impediment în dezvoltarea continuă a cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării. Prin urmare dreptul suveran de autoapărare individuală sau colectivă al fiecărui stat membru al Organizației Națiunilor Unite în cazul producerii unei agresiuni armate împotriva acestuia este un drept inalienabil”, a subliniat Nosatîi

Sursa foto: parlament.md