Programul „DOR de Tradiții”. Copiii din diaspora învață obiceiurile și tradițiile de iarnă
- Ana Munteanu
- 25 decembrie 2024, 10:39
Republica Moldova. Copiii din diasporă vor avea oportunitatea de a explora obiceiurile și tradițiile de iarnă ale țării. La prima ediție a programului guvernamental „DOR de Tradiții”, inaugurată marți, participă 30 de copii stabiliți peste hotarele țării.
Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, copiii care participă la ediția curentă a programului vin din țări precum Austria, Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Germania, Grecia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, Ucraina și Ungaria.
Programul este dedicat copiilor și tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani, stabiliți peste hotare, care fac parte din familiile originare din Republica Moldova.
Copiii vor fi implicați în activități culturale și creative
Programul se află sub patronajul prim-ministrului. Scopul acestuia este de a apropia copiii din diaspora de tradițiile și cultura națională, printr-o serie de activități educative și interactive. Acestea vor contribui la consolidarea legăturilor cu rădăcinile culturale ale Republicii Moldova. De asemenea, vor facilita transmiterea tradițiilor autentice din generație în generație.
Pe parcursul a șase zile, participanții la tabăra „DOR de Tradiții” vor fi implicați în activități culturale și creative menite să le ofere o experiență de neuitat și să cunoască tradițiile sărbătorilor de iarnă. Programul include întâlniri cu artiști, meșteșugari populari, vizite la muzee și ateliere de creație.
Programul va apropia copiii din diasporă de valorile și tradițiile Republicii Moldova
Lansat în premieră anul acesta, Programul „DOR de Tradiții” răspunde unui interes crescut al comunităților din diaspora pentru menținerea conexiunii emoționale cu Republica Moldova și păstrarea valorilor naționale. Prin acest proiect, copiii și tinerii din diaspora vor avea ocazia să redescopere esența tradițiilor țării lor de origine. La fel, aceștia vor putea să se reconecteze cu patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
La program au putut aplica adolescenți cu vârsta de 12-17 ani, care cunosc limba română la nivel conversațional de bază și înțelegere medie. Participarea este gratuită. Toate cheltuielile sunt asigurate din bugetul de stat, iar participanții suportă doar cheltuielile de transport spre/din Republica Moldova și pentru asigurarea medicală.
De asemenea, copiii din diasporă participă anual la programul DOR „Diasporă*Origini*Reveniri”. În această vară, circa 250 de copii din Republica Moldova și din diasporă au participat la program.
DOR „Diasporă*Origini*Reveniri” se află la cea dea XII-a ediție. Programul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora.