Fontana di Trevi s-a redeschis pentru Jubileu de la Roma s-a redeschis publicului duminică, 22 decembrie, după luni de lucrări de renovare, la timp pentru inaugurarea anului jubiliar.
Fontana di Trevi, obiectiv turistic obligatoriu
Situat într-o zonă pietonală foarte aglomerată, monumentul din secolul al XVIII-lea reprezintă una dintre principalele atracții ale capitalei. Din nefericire locația sa este și cea care a contribuit la deteriorarea sa.
Expunerea fântânii la condiții micro-climatice particulare a dus de-a lungul timpului la formarea de depozite biologice și acumulări de calcar în secțiunile cele mai expuse apei.
Lucrările de restaurare au durat aproximativ trei luni și au costat 327 de mii de euro. Operațiunile s-au concentrat în principal pe îndepărtarea murdăriei, ruginii și calcarului de pe monument și au inclus și hidroizolarea bazinului fântânii.
Reguli anti-turiști la Fontana di Trevi
Pentru a îmbunătăți vizitele turistice și pentru a evita supraaglomerarea, municipalitatea a introdus și un nou sistem de acces orar. Potrivit lui Claudio Parisi Presicce, superintendent al patrimoniului cultural al Municipiului Roma, experimentul urmărește „recuperarea unei relații mai directe cu monumentul, o observație mai atentă care ne permite să înțelegem povestea de ansamblu pe care acestă operă de artă ne-o oferă”.
Pe viitor, în jurul fântânii vor exista angajați care vor controla accesul turiştilor, pentru a se asigura că nu vor intra mai mult de 400 de persoane o dată: „Am decis să reglam debitul, permițând accesul la baza fântânii, care acoperă întregul perimetrul, la 400 de persoane o dată. În acest fel, vizitatorii vor avea ocazia să o observe și să înțeleagă valorile pe care le întruchipează”, a adăugat Parisi Presicce.
Oricine va dori să admire Fântâna din Trevi va trebui să plătească o taxă de intrare de 2 euro, iar apoi va avea la dispoziție 30 de minute pentru o admira.
Ritualul aruncării monedei continuă să fie permis turiştilor, mai cu seamă că aduce municipalităţii capitoline în jur de 1,5 milioane de euro pe an: bani care sunt donați organizației caritabile Caritas.
Cum funcționează Jubileul Bisericii Catolice
Redeschiderea faimoasei fântâni coincide cu începerea Jubileului, o perioadă de reînnoire spirituală, iertare și sărbătoare, care are loc, de obicei, la fiecare 25 de ani.
Ultimul Jubileu a fost în anul 2000, însă trebuie adăugat şi evenimentul extraordinar din 2015/2016, dorit de Papa Francisc pentru Jubileul de sărbătorire a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II.
Pontiful va inaugura oficial Anul Sfânt prin deschiderea simbolică în Ajunul Crăciunului a ușii Bazilicii Sf. Petru, care va rămâne deschisă un an întreg, pentru a permite trecerea pelerinilor.
Aceştia din urmă, odată ajunşi la Roma, va putea primi „indulgențe”, care permit iertarea înaintea lui Dumnezeu a pedepsei temporale pentru păcatele deja anulate grație Spovedaniei.
Credincioșii catolici pot obține această indulgență dacă întreprind un pelerinaj și participă la Liturghii și alte sacramente într-una dintre cele patru bazilici papale din Roma, în Țara Sfântă, sau într-un alt loc sacru al Jubileului și dacă participă la lucrări de caritate., milă sau penitență.
(Articol de Andrea Barolini, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)