Darul perfect de Crăciun. Mitropolia Basarabiei a donat cărți deținuților penitenciarului Pruncul
- Viorica Gheorghe
- 25 decembrie 2024, 08:03
Republica Moldova. Mitropolia Basarabiei și Ambasada României la Chișinău au transmis o donație importantă de carte românească Penitenciarului Nr. 9 – Pruncul din municipiul Chișinău. Instituția este cunoscută pentru gradul mic de recidivă în rândul deținuților și implementează o terapie similară celei de la penitenciarul Jilava.
Donație de carte românească pentru deținuți
Donația transmisă cuprinde cărți duhovnicești și literatură românească.
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, mai multe volume de spiritualitate și literatură românească vor fi puse la dispoziția deținuților, oferindu-le posibilitatea de a se îmbogăți sufletește și cultural, se arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Mesajul de felicitare și binecuvântare din partea Mitropolitului Petru a fost transmis de Părintele ierodiacon Gurie Dumbrava. Părintele a mulțumit personalului din penitenciar pentru dedicarea și eforturile lor în misiunea de reabilitare a persoanelor private de libertate.
Prezent la eveniment, Marc Emilian Morar, ministru consilier al Ambasadei României în Republica Moldova, a evidențiat importanța promovării culturii și spiritualității românești „în mediile unde acestea pot aduce folos duhovnicesc, bucurie și nădejde”.
Centru de terapie, după modelul penitenciarului Jilava
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vizitat penitenciarul la aniversarea a cincea de la lansarea comunității terapeutice „Catharsis”.
„Mă bucur să aud că recidiva în rândul rezidenților comunității terapeutice este zero. Asta înseamnă că, dintre cei 31 de deținuți care au trecut cursul de reabilitare nici unul nu s-a întors în penitenciar. Statul, prin intermediul instituțiilor sale, este responsabil de viața și sănătatea fiecărui condamnat. Tocmai de aceea, astfel de comunități trebuie să existe în majoritatea instituțiilor penitenciare din țară, pentru că, pe lângă lupta cu drogurile, deținuții studiază și se pregătesc pentru viața de după eliberare”, a spus ministra Justiției.
Comunitatea terapeutică „Catharsis” a fost lansată în anul 2018, ca proiect-pilot, după modelul penitenciarului „Jilava” din România.
Anul trecut, Parlamentul a aprobat modificări la Codul de executare, care reglementează posibilitatea de a organiza comunități terapeutice în închisori.