Sandu, îndemn la unitate de ziua instituirii UTA Găgăuzia. Stoianoglo, pe altă undă: Suntem vecini
- Viorica Gheorghe
- 23 decembrie 2024, 12:21
Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a invitat la sediul instituției prezidențiale mai mulți reprezentanți ai comunității găgăuze. Întâlnirea a avut loc în preajma aniversării a 30-a de la instituirea autonomiei.
La întâlnire au fost prezenți președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean. Participanții au discutat eventuale politici de protejare a limbii, culturii și tradițiilor găgăuze.
„Dialogul a fost marcat de un apel la unitate și ideea că Moldova este casa comună a tuturor cetățenilor săi, iar limba română este un element esențial pentru integrarea armonioasă a Autonomiei Găgăuze în contextul național, facilitând accesul la educație, locuri de muncă și surse credibile de informare”, se arată într-un comunicat al Președinției.
Participanții au discutat și despre un aspect mai scandalos al relației Chișinău- Comrat, comunicarea defectuoasă. Totodată, au atras atenția asupra pericolului dezinformării, evidențiind necesitatea ca regiunea să fie bine conectată informațional și să aibă acces la surse credibile de informare.
„Prin programul „Satul European” sunt implementate 15 proiecte în valoare de 73 milioane de lei, care contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. De asemenea, investițiile Uniunii Europene, în valoare de peste 40 milioane de euro în regiune, au adus îmbunătățiri semnificative în infrastructură, educație și sănătate, contribuind direct la creșterea nivelului de trai a locuitorilor autonomiei”, menționează instituția prezidențială.
„Este timpul să facem împreună ceea ce nu s-a reușit în ultimii 30 de ani,” a subliniat Maia Sandu.
Găgăuzii, vecini cu moldovenii pentru Stoianoglo
Un mesaj pentru găgăuzi a avut și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este găgăuz de naționalitate și s-a născut acolo. Fostul contracandidat al Maiei Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a menționat importanța unității. Totuși, în mesajul său, Stoianoglo vorbește despre moldoveni și găgăuzi ca despre vecini.
„În acești 30 de ani, Găgăuzia a demonstrat ca poate fi un exemplu de coexistență și dezvoltare pașnică, păstrându-și identitatea unică și aducând o contribuție neprețuită la consolidarea întregii țări. Găgăuzii și moldovenii nu sunt doar vecini, suntem cu toții cetățeni ai unei singure țări - Moldova. Unde fiecare dintre noi este important, iar fiecare realizare este un succes comun. Tradițiile noastre se îmbogățesc reciproc și formează o cultură bogată. Munca noastră consolidează economia, iar dorința noastră de armonie inspiră. Împreună suntem puternici. Numai în unitate putem găsi o bază pentru un adevărat progres. Această sărbătoare este o ocazie de mândrie. Conștientizarea unui scop comun și credință într-un viitor pe care îl vom crea împreună!", a scris în mesaj Stoianoglo, citat de noi.md.