Noul parlament și-a ales conducerea. Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, la Senat, respectiv Camera Deputaților. Update
- Iuliu Vlădescu
- 23 decembrie 2024, 10:27
Update - Noul Parlament și-a ales conducerea.
Votul s-a încheiat. Ilie Bolonaj este președinte al Senatului României, iar Ciprian Șerban conduce Camera Deputaților.
„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră.
Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele. În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a declarat Bolojan după vot.
„Un lucru important pentru mine este să reformăm şi instituţiile care sunt în zona de coordonare a Parlamentului. Din experienţa mea administrativă din cei 20 de ani au fost printre cele mai ineficiente instituţii şi cred că trebuie să ne aplecăm asupra acestora în aşa fel încât să le facem mai eficiente, mai aproape de oameni şi care să genereze reglementări mai bune în domeniile pe care le gestionează”, a mai spus noul preşedinte al Senatului.
„În ultimul rând o chestiune foarte importantă este creşterea încrederii în sistemul nostru parlamentar şi în Parlamentul României, inclusiv în Senat. Cred că trebuie să luptăm pentru această chestiune, pentru că ştiţi că avem cea mai scăzută cotă de încredere din instituţiile publice şi această cotă foarte scăzută are reverberaţii în societate şi dacă ne dorim să avem mai multă încredere între oameni şi condiţii mai bune cred că este un lucru foarte important să luptăm pentru creşterea încrederii parlamentarilor, inclusiv a Senatului României”, a încheiat Ilie Bolojan.
Noul Parlament al României, în noua componență rezultată după alegerile legislative din 1 decembrie, își alege la această oră conducerea.
Cine vor fi șefii noului parlament
Lucrurile par să fie stabilite deja prin negocierile dintre cele trei partide - PSD, PNL, UDMR - și grupul minorităților naționale reprezentate în Parlament.
Astfel, PNL va primi conducerea Senatului României. Persoana care va ocupa fincția de șef al camerei superioare a parlamentului va fi liderul interimar al liberalilor, Ilie Bolojan.
Acesta ar putea fi și preșeidnte interimar al țării, dacă fostul președinte Klaus Iohannis își va da demisia, care îi este ceruto tot mai insistent atât de grupul „suveranist” - AUR, SOS România și POT, cât și de USR.
Se aleg și celelalte funcții din Parlament
Funcția de președinte al Camerei Deputaților revine, conform protocolului semnat de cele trei partide și Varujan Pambuccian din parte minorităților, PSD.
Socialiștii l-au ales pe Ciprian Șerban, deputat de Neamț al PSD.
De asemenea, cele două camere ale legislativului își aleg, luni, și birourile permanente și conducerile acestora.
Acord politic PSD-PNL-UDMR-minorități
Reamintim că PSD, PNL, UDMR și minoritățile au semnat un acord politic pentru constituirea unei majorități politice care să susțină noul guvern, condus, cel mai probabil, de preșeidntele socialiștilor, Marcel Ciolacu.
De asemenea, coaliția politică a decis să susțină și un candidat unic pentru alegerile prezidențiale care vor fi reluate în primăvară, după ce cele anterioare au fost invalidate de Curtea Constituțională a României, care a motivat acest gest susținând că am fi avut de-a face cu interferențe ale Rusiei. Acesta va fi fostul președinte PNL Crin Antonescu.
În plus, cele trei formațiuni politice au încheiat și un pact de neagresiune politică, prin care este interzis ca aleșii din cele trei partide semnatare și cei ai minorităților naționale nu au voie să semneze sau să voteze moțiuni de cenzură contra noului cabinet.
În ceea ce privește noua echipă executivă, majoritatea sunt nume vechi, cu excepția a două portofolii ale liberalilor, Externele, unde a fost desemnat Emil Hurezeanu, și Educația, unde ar putea veni ministru Daniel David, rector UBB.
În plus, UDMR va avea doi miniștri, la Finanțe și la Dezvoltare, pe Tanczos Barna și pe Cseke Attila, politicieni foarte cunoscuți și cu trecut în executiv.