Musk: „Numai dreapta de la AfD poate salva Germania”

Musk: „Numai dreapta de la AfD poate salva Germania”

Elon Musk a retweetat o postare a lui Naomi Seibt, o vedetă YouTube a dreptei germane, cunoscută și sub numele de anti-Greta (pentru că este o negaţionistă a climei) și scrie textual: „Numai AfD-ul poate salva Germania”.

Nu că ar fi fost greu să întrezărim simpatiile lui Musk pentru acea galaxie, având în vedere potențialul distorsionant și perturbator pe care extrema dreaptă îl are (sau l-ar avea) asupra organizației politice germane, însă un astfel de sprijin explicit - la jumătatea drumului între susținere și tachinarea băiatului rău, jenant de bogat şi anti-establishment care își permite să spună tot ce-i trece prin cap— este chiar o premieră absolută.

Candidatul AfD: „Musk are dreptate”

La două ore după postare, reacțiile erau numeroase. Între timp, Alice Weidel, candidatul AfD la funcţia de cancelar, a distribuit imediat postarea lui Musk, adăugând: „Da! Are perfectă dreptate!”

După care a postat linkul unui interviu propriu pentru Bloomberg, spunând: „Vă rog să urmăriți interviul meu despre președintele Trump, despre cum socialista Merkel ne-a ruinat țara, despre cum Uniunea Sovietică Europeană a distrus coloana vertebrală economică a Germaniei și despre faptul că țara noastră nu mai funcţionează deloc!".

În ceea ce privește postarea inițială pe care a distribuit-o Musk, aceasta îi apatţine lui Naomi Seibt, 23 de ani, un influencer politic de extremă dreapta, cu 310.000 de urmăritori care face parte din acel grup de tineri care contribuie la succesul AfD în rândul adolescenților și tinerilor, unde este cel urmărit partid la grupa de vârstă 16-24 de ani.

În postare, Seibt îl critică pe probabil viitorul cancelar, conservatorul Friedrich Merz (CDU), acuzându-l că este „îngrozit de ideea că Germania poate urma exemplul lui Elon Musk și pe cel al lui Javier Milei”. În plus, susține că Merz „respinge hotărât o abordare libertariană și evită orice discuție cu AfD”.

Musk și „politica globalizată”

Seibt a început să fie interesată de politică odată cu sosirea sirienilor în Germania, după care a devenit un negaţionist al climei, sau mai bine zis un activist, participând la conferințele negaționiştilor și propagănd aceste teze.

Ea și-a formulat propria bază ideologică anti-trezire, anti-schimbări climatice, anti-migranţi, anti-establishment, care a făcut-o faimoasă într-un circuit mic, dar influent (și chiar dominant în unele grupuri de vârstă) de influenceri politici.

În ceea ce-l privește pe Musk, în ultimele zile își îndreaptă puternica mașină de socializare, făcand eforturi pentru un shutdown al guvernului SUA (blocarea bugetelor federale),Ca și în cazul economiei digitale, a înțeles puterea și ușurința politicii globalizate și exportabilitatea platformei sale în diferite țări. A construit o mașină socială puternică, în timp ce partidele naționale sunt locale, lente, analogice și nu foarte digitale.

AfD

Sursa foto: Tomnex | Dreamstime.com

În Italia este de partea guvernului, în Anglia se aliază cu Nigel Farage, cu visul de a aduce o schimbare epocală în dinamica Tory/Labour. Iar în Germania găsește modelul aproape paradigmatic a ceea ce urăște: statul e un lucru public, cu mult peste birocrația care îi obstacolează afacerile, și care în Germania este exasperantă chiar și pentru germani

În septembrie 2023, Musk solicitase deja încetarea guvernului „semaforului”, după ce descoperise că Germania finanțează operațiuni de salvare în Marea Mediterană, alegere care – potrivit unui sondaj pe care l-a citat – a mers împotriva voinței cetățenilor. „Atunci când un guvern democratic acționează împotriva voinței poporului, ar trebui înlăturat.”

„Olaf Sholz? Un nebun"

În noiembrie, după căderea coaliției, Musk l-a definit „nebun” pe cancelarul Olaf Scholz și a atacat-o pe Angela Merkel, întrebând cine este. Numai că AfD-ul din Germania este o altă poveste. Este greu de spus cât de mult știe Musk, după ce a dat dovadă de mari lacune în cunoștințele sale istorice, așa cum a reieșit când a vorbit despre Ucraina.

AfD menține o relație ambiguă cu trecutul nazist, pe care Germania modernă l-a respins. Democrația germană și miracolul economic de după război au fost construite tocmai pe respingerea totalitarismului. Din acest motiv, în percepția majorității germanilor, AfD este un partid periculos.

În plus, AfD-ul lui Weidel arată simpatii pentru Putin și o fascinație nu atât de mascată pentru autoritarism. Musk a spus clar că nu va sta să privească. Germania este un simbol al acelei lumi „liberale” și al consultării publice pe care o consideră depășită. Peste două luni se va vota.

Mașina este gata și spectacolul abia începe. Putem adăuga asta și armatele de troli ale lui Putin, care ar putea adopta împotriva Berlinulu tehnici deja testate în România. Pentru Germania va fi o campanie electorală diferită de cele din trecut, condusă şi de actori care nici măcar nu au cetățenie în Germania.

(Articol de Mara Gergolet, Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News