A doua ședință de la constituirea Parlamentului. Trei senatori au renunțat la mandate
- Raluca Dan
- 21 decembrie 2024, 15:15
Sâmbătă, senatorii s-au reunit în cea de-a doua şedinţă de la constituirea Parlamentului în structura nou-aleasă la 1 decembrie. Cei ale căror mandate au fost validate urmează să-și depună jurământul.
Șase contestații în Parlament, respinse
Şedinţa Senatului a început sâmbătă, la ora 11.00 şi a fost prezentat Raportul Comisiei de validare a mandatelor. Chiar dacă au fost depuse șase contestații, acestea au fost respinse.
Diana Şoşoacă, liderul partidului SOS România, și Claudiu Târziu, din partidul AUR, au renunţat la mandatele de senatori. În locul lor au fost validate mandatele altor reprezentanţi ai partidelor.
Probleme grave pentru Clotilde Armand
De asemenea, Comisia de validare a luat act de faptul că Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1, a renunţat la mandat. În locul politicianei de la USR a fost validat mandatul Simonei Spătaru.
Miercuri, Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins recursul pe care Clotilde Armand l-a declarat împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Cea din urmă a hotărât să nu anuleze raportul ANI prin care Clotilde Armand fusese declarată incompatibilă şi trimisă în judecată pentru că s-a angajat singur manager de proiect şi şi-a însuşit astfel suma de peste 18.000 de lei.
Astefel, aceasta este decăzută pe o perioadă de 3 ani din dreptul de a deține o funcție eligibilă precum cea de senator, decizia fiind definitivă.
Diana Șoșoacă își păstrează mandatul de europarlamentar
Liderul SOS România refuză mandatul de senator pe care a reușit să-l câștige în alegerile parlamentare din 2024.
„Pentru a reprezenta România mai bine la nivel european și internațional”, Diana Șoșoacă își va păstra mandatul de europarlamentar, afirmă surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv.
Câți parlamentari are fiecare partid:
- PSD – 122 de mandate (36 la Senat şi 86 la Camera Deputaţilor) – 93 de bărbaţi şi 29 de femei
- AUR – 91 de mandate (28 la Senat şi 63 la Camera Deputaţilor) – 71 de bărbaţi şi 20 de femei
- PNL – 71 de mandate (22 la Senat şi 49 la Camera Deputaţilor) – 62 de bărbaţi şi 9 femei
- USR – 59 de mandate (19 la Senat şi 40 la Camera Deputaţilor) – 45 de bărbaţi şi 14 femei
- SOS România – 40 de mandate (12 la Senat şi 28 la Camera Deputaţilor) – 27 de bărbaţi şi 13 femei UDMR – 32 de mandate (10 la Senat şi 22 la Camera Deputaţilor) – 27 de bărbaţi şi 5 femei
- POT – 31 de mandate (7 la Senat şi 24 la Camera Deputaţilor) – 21 de bărbaţi şi 10 femei
- Minoritățile naționale – 19 mandate la Camera Deputaţilor, dintre care 18 bărbaţi şi o femeie