Georgescu nu-și recunoaște complicii nici în fața probelor evidente

Georgescu nu-și recunoaște complicii nici în fața probelor evidenteCălin Georgescu / Sursa foto: Inquam Photo/Octav Ganea

În România, mulți oameni de afaceri precum Bogdan Peșchir, dar și foști luptători din Legiunea Străină franceză, l-au susținut pe Călin Georgescu în campania sa de pe rețelele sociale. În comparație cu serviciile pe care le-ar fi putut oferi Călin Georgescu, prețul serviciilor lor este cu mult mai mare.

Șapte milioane de dolari din contul lui Peşchir a fost transferați în conturile ANABI

În urma perchezițiilor care au durat o noapte întreagă la domiciliul lui Bogdan Peşchir, cunoscut și sub numele de Bogpr, cel care a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, poliția a confiscat șapte milioane de dolari de la el. Au fost achiziționate mai multe dispozitive, calculatoare și medii de stocare de acolo.

Perchezițiile informatice au fost efectuate pe dispozitive, iar suma de 7 milioane de dolari din contul lui Peşchir a fost transferată în conturile ANABI.

Conform procurorilor, ancheta se concentrează pe posibila implicare a lui Peşchir în finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, folosind sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din infracțiuni și care au fost ulterior incluse într-un caz de spălare a banilor.

Bogdan Peşchir, donații de peste un milion de euro pe TikTok

Documentele prezentate de SRI la CSAT indică faptul că Bogdan Peşchir a folosit contul „bogpr” pentru a face donații de peste un milion de euro pe TikTok pentru a sprijini campania lui Georgescu.

După ce a devenit subiectul de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe platformă a fost confirmată, inclusiv de reprezentanții TikTok în discuțiile cu autoritățile române la 28 noiembrie 2024, conform SRI.

Reprezentanții TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” și au indicat că a efectuat plăţi în valoare de 381.000 USD către utilizatori ai conturilor de pe TikTok care au fost implicați în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după încheierea campaniei electorale, conform SRI.

În plus, SRI a dezvăluit că fondurile au fost donate prin platforma FameUp, care se concentrează pe finanțarea activităților de promovare online, la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de publicitate.

Georgescu: Nu știu cine este Bogdan Peşchir

Jurnaliștii care așteptau la secția de votare l-au întrebat pe Călin Georgescu despre Bogdan Peşchir, pe care SRI l-a indicat ca fiind donator al campaniei candidatului independent, despre care el a declarat că va merge acolo pentru a-și exprima opiniile electorale.

Georgescu a declarat: „Nu știu cine este Bogdan Peşchir”. După ce jurnaliștii au insistat că raportul SRI include numele lui Peșchir, candidatul independent a răspuns: Nu insinuați lucruri nerelevante. Nu îl cunosc.

În dosar sunt efectuate investigații cu privire la posibilitatea săvârșirii de infracțiuni precum coruperea alegătorilor, spălarea banilor, falsul informatic și articolul 5 din OUG nr. 31/2002, care interzice utilizarea organizațiilor și simbolurilor care sunt fasciste, rasiste sau xenofobe.

Horațiu Potra, lăsat în libertate fără nicio măsură restrictivă

Paza lui Călin Georgescu este condus de Horațiu Potra, care a primit o pedeapsă cu suspendare pentru deținerea de „armament specific asasinilor“ și a fost considerat „extrem de periculos“ de DIICOT.

Potra a trimis mercenari în Congo prin intermediul unei companii pe care o deține. În 2011, în urmă cu 13 ani, judecătorii Tribunalului Sibiu l-au condamnat la mai mult de doi ani de închisoare cu suspendare.

Potra a fost acuzat de formare a unei grupări paramilitare care folosea arme albe și de foc.

Georgescu nu a recunoscut că îi cunoaște pe Peșchir și pe Potra

Georgescu a negat că îl cunoaște pe Potra, la fel ca și Bogdan Peșchir, dar mai târziu au apărut imagini și declarații care sugerează că s-au întâlnit recent.

Potra a luptat în Legiunea Străină, iar Eugen Sechila, mâna dreaptă a lui Georgescu, a adunat semnături pentru candidatul independent și a fost prezent alături de el la vot și la interviuri.

În 2022, Potra a fost fotografiat la Ziua Rusiei, care a fost celebrată pe 22 iunie la Ambasada Rusiei din București, alături de ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, și alte persoane.

Fiind suspectat că ar fi urmat să organizeze proteste violente la București, după anularea alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost reținut pentru 24 de ore, apoi cercetat în libertate fără restricții.

Horațiu Potra

Horațiu Potra. Sursa foto: x.com

A fost ținut în apropierea lui Călin Georgescu, pentru că era cunoscut pentru a coordona grupuri de mercenari. După aceea, au apărut zvonuri că cei doi se cunosc și s-ar fi întâlnit recent.

Cu toate că a admis că a fost la o fermă de cai din Ciolpani nu cu mult timp în urmă, Călin Georgescu a evitat să precizeze în mod specific dacă s-au întâlnit sau nu la acea locație.

Sechila, aflat sub control judiciar

Eugen Sechila, un neo-legionar care organizează tabere de îndoctrinare, a afirmat că fotografiile sunt vechi și că la acea întâlnire s-a vorbit despre o posibilă colaborare pentru a-l proteja pe Călin Georgescu. A revenit mai târziu și a spus că nu își mai amintește exact.

În alte fotografii, Călin Georgescu apare împreună cu Eugen și Elena Sechila, fondatorii Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, care organizează „tabere haiduceşti”, în care copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între trei și treisprezece ani sunt îndoctrinați cu propaganda legionară, care afirmă că legionarul Gogu Puiu a fost un „erou național” și că alți membri ai mişcării extremiste sunt prezenți în România.

Sechila a fost arestat în timp ce se îndrepta către Aeroportul Otopeni pentru a părăsi țara. După audiere, a fost eliberat sub control judiciar și nu a putut părăsi țara.

Lunetistul: Marin Burcea, cunoscut sub numele de Lunetist, a fost un trăgător de top în Legiunea Franceză și a fost unul dintre cei care i-au oferit protecție lui Georgescu.

Se crede că era responsabil cu dispozitivul de pază al lui Călin Georgescu și este întotdeauna în apropierea acestuia.