S-au împlinit 35 de ani de la căderea regimului comunist din Timișoara. Sirenele au sunat timp de trei minute
- Raluca Dan
- 20 decembrie 2024, 15:22
Sirenele de alarmare publică au sunat la Timişoara, pentru a marca 35 de ani de când oraşul s-a eliberat de regimul comunist. Mulți revoluţionari s-au strâns în balconul Operei.
35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989
În cursul zilei de vineri, sirenele de alarmare publică au sunat timp de trei minute, pentru a marca 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.
În centrul orașului, mai mulţi revoluţionari s-au adunat în balconul Operei. Acesta este un simbol al Revoluţiei din 1989.
Prin sunetul sirenelor antiaeriene a fost marcat momentul în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.
Începând cu ora 12:00, timp de trei minute, sirenele de alarmare publică s-au auzit, din nou, în centrul oraşului, epicentrul Revoluției din Decembrie 1989.
Timișoara, primul oraș liber din România
Locuitorii Timişoarei strigau, pe data de 20 decembrie 1989, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. În acea zi a izbucnit greva generală în toate fabricile, iar zeci de mii de oameni s-au îndreptat spre centrul oraşului în Piaţa Operei de atunci, devenită, după Revoluţie, Piaţa Victoriei.
Printre alte scandări făcute de protestatarii care au ocupat piața au fost, „Armata e cu noi!” și „Libertate, Libertate!“.
Când Nicoale Ceauşescu susţinea ultimul sau discurs, spre seară, oamenii adunaţi în Piaţa Operei declarau Timişoara primul oraş liber de comunism, după 45 de ani de dictatură.
Ultimele zile îniante de căderea regimului
Pe 16 decembrie 1989, solidaritatea mai multor membri ai parohiei cu pastorul protestant de etnie maghiară, Laszlo Tokes, pe care Securitatea dorea să-l deporteze din Timișoara, a fost bulgărele de zăpadă care s-a transformat într-o avalanșă.
În jurul casei parohiale s-au adunat din ce în ce mai mulți oameni, care au ajuns să protesteze deschis pe străzile orașului. Sistemul de represiune a reacționat imediat și a deschis focul. Oameni neînarmați au fost uciși până în 20 decembrie, când armata a fraternizat cu protestatarii și s-a întors în cazărmi.
În acea zi, Timișoara a devenit primul oraș din România liber de comunism. Revoluția s-a răspândit rapid în întreaga țară și a culminat, la București, pe 22 decembrie, cu fuga lui Ceaușescu cu elicopterul din sediul comitetului central al partidului comunist, asediat de sute de mii de manifestanți. Capturați și judecați în grabă de un tribunal, soții au fost executați pe 25 decembrie. Peste o mie de oameni au murit în timpul Revoluției din 1989, România fiind singura țară din din blocul comunist care s-a eliberat de regim prin vărsare de sânge, conform Rri.ro