Pas important în plină criză energetică. SA Energocom va cumpăra de trei ori mai multă energie electrică produsă la centrala de la Cernavodă
- Ana Munteanu
- 19 decembrie 2024, 21:34
Republica Moldova. În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025, Societatea pe Acțiuni (SA) Energocom va achiziționa de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh. Un contract în acest sens a fost semnat joi de reprezentanții celor două companii.
Volumul energiei electrice achiziționat va crește de trei ori
Astfel, Republica Moldova va procura în primele trei luni ale noului an 100 MW bandă (24 de ore din 24). Volumul este de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW.
SA Energocom a anunțat că prețul energiei de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru acoperirea necesarului consumatorilor finali din Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României, la 400 RON/MWh sau circa 80 EUR/MWh.
„Este un suport consistent și concret al autorităților de la București pentru Republica Moldova”, a subliniat Energocom.
Asigurarea necesarului de energie în perioada rece a anului
Conform SA Energocom, în lunile de iarnă, cantitatea energiei electrice produsă de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți acoperă 25%-30% din necesarul malului drept al Nistrului.
Astfel, electricitatea contractată de la Nuclearelectrica va asigura o cantitate mai mare de energie sigură și continuă. La aceasta se adaugă energia produsă din surse regenerabile, care depinde de condițiile meteo. În orele de vârf, necesarul de consum este suplinit cu energie cumpărată de pe bursa română OPCOM.
De asemenea, SA Energocom a anunțat anterior că în primele 10 zile a lunii decembrie s-a atestat o cerere sporită de energie electrică.
Potrivit întreprinderii, în perioada 1-10 decembrie 2023, cantitatea totală achiziționată din import - în principal din România și de la Centrala de la Cuciurgan a constituit aproximativ 96 mii MWh. Totodată, pentru aceeași perioadă a acestui an au fost procurați circa 110 mii MWh. Volumul fiind cu 15% mai mare.
Cererea mai mare de energie electrică pe piața locală a început la sfârșitul lunii noiembrie. Tot atunci, prețurile la OPCOM au început să se majoreze pe fundalul unei cereri sporite și în România.
Consumul necesar pentru luna decembrie
Conform prognozei inițiale pentru luna decembrie 2024, SA Energocom va achiziționa în total pentru consumul malului drept al râului Nistru circa 463 mii de MWh, dintre care 170 500 MWh (aproximativ 37%) - de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. De facto, livrările de la Cuciurgan sunt pentru primele 10 zile ale lunii decembrie puțin mai mari decât graficul agreat lunar. Conform acestui contract, costul energiei constituie 66 USD/MWh.
De asemenea, o treime din electricitatea necesară - circa 150 mii MWh urmează a fi cumpărată de pe bursa română, OPCOM, și de la alți parteneri din Republica Moldova, România și Ucraina.
Alte 22 320 MWh (echivalentul a 30 de MWh bandă - 24/24 ore) vor fi achiziționate de la Centrala de la Cernavodă, România. Cantitatea electricității procurate de la Nuclearelectrica este în creștere în luna decembrie cu 10 MWh bandă față de luna precedentă. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 RON/MWh sau 80 EUR/MWh.
Centralele de termoficare locale din Chișinău și Bălți ar urma să genereze 115 400 MWh (sau circa 25%). Totodată, instalațiile de energie regenerabilă urmează să producă aproximativ 6 400 MWh (1,4%).